fbpx

Kako nekomu povedati, da si ne želiš zveze

Všeč ti je - vendar veš, da ne bo šlo!

Foto: Steven Arenas / Pexels

Si spoznala osebo, s katero z veseljem preživljaš svoj čas, vendar pa se ti zdi, da na zvezo z njo nisi pripravljena ali pa si je preprosto ne želiš? Razočarati nekoga je vedno težko, vendar pa je v takem primeru iskrenost nujna. Pripravili smo ti 5 nasvetov, kako na najmanj boleč način povedati, da si razmerja ne želiš.

Razlogov, da si v tem trenutku ne želiš romantičnega odnosa, je veliko. Morda še nisi končala procesa prebolevanja prejšnjega partnerja, morda se želiš popolnoma osredotočiti na kariero ali izobrazbo, morda pa se preprosto najbolje počutiš, ko si samska.
Kakorkoli že, povsem nič ni narobe s teboj, če si želiš zase, je pa nujno, da to osebi, s katero se dobivaš, čimprej poveš. Nihče si namreč ne želi izkusiti kako je, če ti nekdo daje lažno upanje.
Pripravili smo ti 5 nasvetov, ki ti bodo pri tem pomagali.

Nič ni narobe, če si želiš življenje uživati samska Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

1. Svoje občutke mu razloži na samem

Razočaranje je vedno težko sprejeti, še težje pa je, če se moramo z njim soočiti pred občinstvom. Zato poskrbi, da boš osebi to povedala, ko bosta na samem. Še preden se dobita, je najbolje, da ji pošlješ sporočilo, da bi se rada o nečem pogovorila.
Sploh če sta prijatelja je tudi najbolje, da pogovor opraviš v živo in ne prek sporočila ali telefonskega klica. Tako se bosta izognila nesporazumom, prav tako pa bo imel tvoj prijatelj možnost, da te povpraša o vsem, kar si želi od tebe izvedeti.

2. Bodi prijazna, a trdna

Zadnja stvar, ki jo želiš doseči je, da bi se nekdo zaradi tebe počutil, kot da ni dovolj dober. Zato naj so tvoje besede prijazne, spoštljive in razumevajoče. Ne daj mu občutka, da misliš, da si za razmerje z njim predobra ali da bi se moral spremeniti.
Hkrati pa moraš biti trdna in v svojih razlogih samozavestna: ne dovoli, da bi se zaradi prijateljeve užaljenosti počutila, kot da delaš nekaj narobe. Prav z nikomer nisi dolžna iti v romantični odnos, če si tega ne želiš in biti samska je neprimerno bolje kot da bi se v razmerje silila.

Bodi prijazna, a trdna Foto: SHVETS Production / Pexels

3. Glede svojih občutkov bodi iskrena

Iskrenost je v takih situacijah nujna in bo tudi preprečila, da bi se tvoj prijatelj počutil, kot da je nekaj narobe storil on. Če se ti recimo zdi, da potrebuješ nekaj časa, da sama sebe najdeš in bi to najraje naredila samska, mu to jasno povej.
Hkrati pa tudi ne pozabi, da lahko najbolj osebne podrobnosti zadržiš zase. Če se ti zdi, da o nečem nisi pripravljena razlagati, to prijatelju povej in kot zrela odrasla oseba mora to spoštovati.

4. Postavi jasne meje

V idealnem svetu bo oseba tvoje razloge sprejela na spoštljiv način, vendar pa je resnično življenje marsikdaj drugačno.
Če te prijatelj kljub pogovoru še vedno prepričuje, da se podaš v zvezo z njim ali pa ti poskuša vzbuditi občutke krivde, je nujno, da mu postaviš jasne meje. Povej mu, da svoje odločitve pač ne nameravaš spremeniti in da bo moral, če si želi prijateljstvo nadaljevati, to sprejeti.

Ne dovoli si obtoževanja Foto: Philip Justin Mamelic / Pexels

5. Bodi razumevajoča

Če se je prijatelj vate zaljubil, mu bo morda lažje, če se nekaj časa ne videvata. Tako bo zavrnitev lažje prebolel in ne upal, da se boš premislila. Tudi, če ti vajino druženje veliko pomeni, moraš to razumeti.
Vsak mora na prvo mesto postaviti sebe in če to za prijatelja pomeni, da mora nekaj časa preživeti brez stikov s teboj, boš to pač morala sprejeti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!