fbpx

Zakaj ne hujšamo? Sedem napak, ki vam preprečujejo, da bi odvečni kilogrami izginili!

Zakaj ne hujšamo?!

Foto: I Yunmai / Unsplash

Zakaj ne hujšamo? Če ste že to doživeli, potem veste, kako frustrajoče je, ko se po enem tednu diete in vadbe, številka na tehtnici ne premakne navzdol, ampak je na istem mestu, ali pokaže celo kilogram več.

Ne glede na to, kako motivirani ste, da se zdravo prehranjujete in telovadite, izguba kilogramov ni enostavna, saj je veliko lažje zaužiti kalorije kot jih porabiti.

Če ste se v zgornjih stavkih prepoznali, je morda čas, da naredite pregled vaših dejavnosti in ugotovite, v čem je težava.

Pred vami je seznam najpogostejših napak, ki so jih povedali številni nutricionisti. Se sprašujete zakaj ne hujšate! To so odgovori!

Ne jeste dovolj

Če ne zaužijete dovolj kalorij ali toliko, kolikor je potrebno za vzdrževanje normalnih presnovnih funkcij, postane vaše telo zelo nesrečno. V “strahu” pred kalorijskim primanjkljajem telo shrani vso energijo, ki jo ima v zalogi, in presnova se upočasni. Zanesljivi znaki, da ne dobivate dovolj kalorij, so stalna utrujenost ter pogosti prehladi in vnetja.

Kalorije jemljete iz napačnih virov

Kdor je že preizkusil mnogo različnih diet, je verjetno že prišel do spoznanja, da niso vse kalorije enake.

jeste ne jeste, rezultat je vidno isti! Zakaj? Thought Catalog / Unspalsh

Študija, objavljena leta 2011 v New England Journal of Medicine, je spremljala dve skupini ljudi, ki so jemali enako število kalorij, vendar iz različnih virov. Skupina, ki je vzela kalorije iz nezdravih virov, je pridobila večjo težo kot skupina, katere prehrana je bila zdrava.

Skratka, 500 kalorij, ki prihajajo iz torte, sestavljene iz nasičenih maščob in sladkorja, ni isto kot 500 kalorij iz lososa in brokolija.

Z nasičenimi maščobami in sladkorjem najhitreje pridobite težo, še posebej, če ne telovadite. Zato je najbolje, da vaša prehrana temelji na beljakovinah z nizko vsebnostjo maščob, svežem sadju in zelenjavi ter dobrih maščobah.

Vsak dan delate iste vaje

Mislite si, vsaka vaja je boljša kot nobena. Toda telo se prilagodi, zato tistih osem kilometrov, ki so vam pomagali izgubiti prvih pet kilogramov, ne bo pomagalo izgubiti dodaten kilogram ali dva.

Ne ponavljate vsak dan istih vaj. Kombinirati morate aerobni trening in trening moči, ker boste porabili več kalorij. Obstajajo številne študije, ki so potrdile, da treningi moč porabljajo dodatne kalorije še dolgo po treningu.

Hoja in hujšanje: kaj se zgodi, če hodite le 30 minut na dan?

Jeste več, ker telovadite

Če mislite, da lahko zaužijete rezino pice, ker telovadite, in da se zaradi tega ne boste zredili, se motite.

Kalorije je veliko težje porabiti, kot jih zaužiti. Prej boste shujšali, če ne boste telovadili in jedli solato za večerjo, kot če bi telovadili in jedli pico. Seveda ima vadba poleg hujšanja številne prednosti, zato se ji ne smete odreči.

Zanemarjate potrebo po spanju in vodi

Zdrava prehrana in telesna vadba sta pomemben del zdravega življenja, vendar sta pomembna tudi ustrezna hidracija telesa in dovolj kakovostnega spanca.

Dehidracija upočasni presnovo maščob, poleg tega pa voda daje občutek sitosti. Marsikdo ne ve, kako ločiti žejo od lakote, zato namesto pitja vode nekaj pojedo.

Študija, objavljena leta 2013 v reviji Nature Communications, je pokazala, da se možgani drugače odzivajo na hrano, ko človek spi in ko ne spi. Neprespana oseba bolj hrepeni po sladki in slani hrani.

Bolje solata, kakor telovadba in pizza za nagrado za uspešno vadbo. Foto: Jasmin Schreiber / Unsplash

Čez dan ne jeste dovolj

Ena največjih prehranskih napak, ki jih počnejo ljudje, je obsedeno štetje kalorij čez dan, nato pa zvečer postanejo tako lačni, da sploh ne gledajo, kaj bodo pojedli, samo da bodo jedli.

Čez dan jejte in poskrbite, da boste zaužili dovolj beljakovin, zdravih maščob in vlaknin, ki vas nasitijo.

Nič ni narobe, če se pregrešite, brez problema. Če je 85 živil, ki jih jeste, zdravih, in 15 odstotkov ne, vam to ne bo škodilo.

Težava je v tem, da mnogi mislijo, da jim je spodletelo, ker so pojedli nekaj, kar “ne bi smeli” in zaradi tega opustijo dieto. To je napaka, preprosto nadaljujte z zdravim prehranjevanjem pri naslednjem obroku ali naslednji dan.

Ko gre za vaše telo, niste realni

Nekateri ljudje ne morejo biti suhi in s tem se je treba sprijazniti. Vaš tip telesa določa število in stopnjo izgube teže. Ko se boste soočili z biološkimi dejstvi in ​​se sprijaznili, bo vaše življenje boljše, ker se boste končno sprejeli. Hujšanje ne pomeni vedno boljšega zdravja. Najbolje je, ostanete pri tisti teži, kjer imate dovolj energije in moči za vse svoje obveznosti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!