fbpx

Kako očistim računalniško tipkovnico? Oziroma preprosti triki za čiščenje računalniške tipkovnice!

Nasvet za učinkovito čiščenje tipkovnice

Foto: Envato

Računalniška tipkovnica je takoj za telefonom ena najbolj pogosto dotaknjenih površin, kar pomeni, da se na njej nabira ogromno bakterij. Tipkovnica je zaradi tipk, razpok in občutljivih elektronskih delov, zahtevnejša za čiščenje. Kako torej enostavno očistiti računalniško tipkovnico?

Se sprašujete kako prvilno očistite računalniško tipkovnico?

Torej, če želite podaljšati življenjsko dobo računalnika in se zaščititi pred bakterijami, morate tipkovnico redno čistiti. Nekatere raziskave so namreč pokazale, da ima celo več bakterij kot straniščna školjka. Seveda morate biti previdni, kako to storite, da ne poškodujete funkcij, zato namesto čistilnih sredstev uporbite le sušilec za lase, krpo in alkohol.

via GIPHY

Postopek čiščenja tipkovnice

Če želite odstraniti drobtine, prah in drugo umazanijo, najprej izklopite računalnik in odstranite vse žice. Vklopite sušilec za lase in nastavite možnost, da v njo piha samo hladen zrak. Sušilec držite na vsaki strani tipkovnice nekaj sekund in ko vidite, da ni več drobtin in druge umazanije, lahko nadaljujte s nadaljnjim čiščenjem.

Vzemite suho krpo iz mikrovlaken in z nežnimi gibi obrišite zaslon monitorja. Nato nanesite nekaj kapljic alkohola na ušesno paličico in z njo povlecite po tipkovnici, da odstranite mastne madeže, ki je niste uspeli odstraniti s sušilnikom za lase. Z uporabo bombažne paličice najprej preverite, kako bo alkohol reagiral na tipkah. Določene tipke, ki nimajo najbolj kakovostnega potiska, lahko namreč zelo slabo prenašajo alkohol. V teh primerih seveda čiščenje z alkoholom odpade. Takrat pride v poštev čiščenje z nekaj kapljicami vode in detergenta. Zdaj pa veselo na delo!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!