fbpx

Kako postati boljši: prekinite s slabimi navadami in jih nadomestiti z dobrimi

7 korakov do boljših navad

Foto: Tamara Bellis / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Ali ste vedeli, da do aprila 80 % vseh novoletnih zaobljub ni izvedenih? Zakaj? Ker je odpravljanje slabih navad težko delo. Zahteva tako zavezanost kot ukrepanje.

Prekiniti slabe navade je težko delo. Najprej poiščite prepričljiv razlog, da svoje slabe navade zamenjate z dobrimi. Drugič, prepoznajte misli ali prepričanja, ki vas preprečujejo, da bi spremenili svoje navade. Tretjič, poiščite dobre navade, ki se vam zdijo prijetne, da boste lahko prekinili zanko slabih navad.

1. Poglobite se v pravi razlog za opustitev slabih navad

Ko si ustvarite cilj ali namen prenehati s slabo navado in jo nadomestiti z dobro, kaj si rečete, da je razlog za spremembo? Da bi morali to narediti ali da bi radi to naredili?

Nihče ne mara, da mu kdo pove, kaj naj naredi, zato če si ustvarite nove navade iz občutka dolžnosti, so vaše možnosti za neuspeh precej visoke. Če pa res želite z dobrim razlogom prekiniti svoje slabe navade, vas bo ta dober razlog motiviral, da jim boste sledili bolj dosledno.

Odstranite negativne besede. Foto: Seth Doyle / Unsplash

Prav tako besede, kot so “moram”, “poskušam” in “morda” zmanjšajo vaše možnosti za nadaljevanje. Namesto tega uporabite besede, kot sta “bom” in “želim”, da svojim možganom sporočite, da ste predani temu.

2. Odkrijte svoj strah in izgovore

Ko imate močan motiv za spremembo svojih slabih navad, morate odkriti, katere izmišljene zgodbe ali prepričanja, ki si jih pripovedujete, vas bi lahko zadrževale pri spremembi.

Smo mojstri izgovorov, še posebej, ko želimo opravičiti, da nekaj ne storimo.

Če ne verjamete, da imate čas ali energijo, da nekaj naredite, ne boste našli časa ali energije za to. Če menite, da je nekaj edini način, da se počutite sproščeno, nič drugega ne bo delovalo.

Ko prepoznate izmišljene zgodbe in prepričanja, jih obrnite in si povejte nasprotno. Zapišite si nove misli in zgodbe ter jih redno prebirajte, dokler ne boste verjeli, da so resnične.

3. Preoblikujte svojo navadno zanko

Tudi če ste zelo motivirani in imate dobre namene, je opuščanje slabih navad težko. Zakaj? Ker radi izberete tisto, kar vam je v tistem trenutku najbolj prijetno. Ko najdete dobre navade, ki se vam zdijo tudi prijetne, postane lažje prekiniti zanko slabih navad in spremeniti svoje življenje.

Spremenite svoje navade. Foto: Allef Vinicius / Unsplash

Ampak kako? Poglejte potek dejanja in proces nagrajevanja, skozi katerega greste za vsako navado, ki jo imate.

Dobre navade morda niso tako prijetne, ko jih izvajate, toda kako se počutite pozneje ali naslednji dan po tem, ko ste izbrali bolj zdravo navado? Ste se bolje naspali? Imate več energije? Se počutite ponosni nase?

Ko začnete trenirati svoje možgane, da uživajo nagrado dobre navade namesto slabe, postane lažje prekiniti zanke slabih navad.

4. Bodite pozorni na upor v vas

Obstaja razlog, da nekaj časa upoštevate nove navade, potem pa se vrnete k slabim. Možgani ne marajo sprememb in se začnejo upirati. Morda se počutite krive, ker imate dobre navade. Lahko pa imate prijatelje, ki nam zavidajo spremembo in vam želijo, da vam ne bi uspelo.

5. Pomoč partnerja

Tudi če ste motivirana oseba z velikimi motivi in nameni, bodo dnevi, ko bo vrnitev k starim navadam videti precej vabljiva. To so dnevi, ko potrebujete odgovornega partnerja, nekoga, ki ga lahko pokličete, da vas opomni, zakaj to počnete.

6. Nadaljujte, dokler ne prične delovati

Sprememba navad zahteva čas, a če ne uživate v svojih novih navadah, bo opustitev le-teh vabljiva.

Ko zamenjate slabo navado z dobro, se prepričajte, da boste v dobri navadi uživali. Nihče ne pravi, da se morate držati dobre navade, če vam ni všeč. Preizkusite druge dobre prakse, dokler ne ugotovite, kaj deluje za vas in vas motivira, da ne izberete slabe navade.

7. Majhni, ​​obvladljivi koraki

Ljudje se ne naučijo voziti kolesa ali plavati čez noč in spreminjanje navad ni nič drugače. Če si prizadevamo za preveč sprememb naenkrat, se verjetnost neuspeha poveča.

Svoje nove navade razdelite na majhne, ​​obvladljive korake, in ko opravite enega, pojdite na naslednjega. Proslavite male zmage na poti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!