fbpx

Kako potovati bolj trajnostno?

Foto: Unsplash/Annie Spratt

Turizem je ena tistih panog, ki močno pripomorejo k onesnaževanju našega planeta. Množični turizem izčrpava naravne vire in poskrbi za dobršno mero izpustov toplogrednih plinov, zato je skrajni čas, da razmislimo o bolj trajnostnem vidiku potovanj.

Že razmišljate o svoji naslednji destinaciji? Še preden kupite letalsko karto preverite, kako lahko tudi sami prispevate k bolj trajnostno naravnanemu potovanju. Od izbire destinacije, do načina transporta in nastanitev. To pa še zdaleč ne pomeni, da boste za svoje naslednje potovanje odšteli precej več. Daleč od tega. Z marsikaterim izmed nasvetov boste celo prihranili.

Trajnostno razmišljanje na potovanjih ne pripomore le k ohranjanju okolja, temveč je v prid tudi lokalnemu prebivalstvu in vam samim. Prav potovanja z mislijo na planet namreč nudijo tisto pravo plat odkrivanja tega planeta, bodisi podpiranje lokalnih podjetnikov, restavracij ali nastanitev. Pripomore, da se globlje povežete z deželo in njenimi prebivalci, kar je tudi bistvena prednost potovanj že vse od začetka.

Foto: Unsplash/Timo Stern

Izbira destinacije

Vrsta destinacij po svetu se lahko pohvali z bolj trajnostno naravnanostjo. Pri vrhu seznama je Švedska, ki ima največji odstotek uporabe obnovljivih virov energije. Ima tudi dobro razvit sistem recikliranja in izobraževanja, kar vse pripomore k bolj trajnostni naravnanosti. Tudi Kostarika uporablja velik delež obnovljivih virov energije, poleg tega pa je dom kar 5 odstotkom kopenske biodiverzitete, kar 25 odstotkov njene površine pa sodi med zaščitene naravne parke.

Visoko na spisku so še Butan, Finska in Slovenija. Ja, prav ste slišali. Slovenija sodi med najbolj zelene destinacije na svetu, zato velja pred potovanjem pomisliti, če se ne bi raje podali kar en krog po državi in bolje spoznali lepote državice na sončni strani Alp.

Foto: Unsplash/AlexAzabache

Izbira transporta

Najbolj okolju prijazna sta kolesarjenje in hoja, pa vendar na ta način ni mogoče vedno premagovati razdalj. Kljub temu najlažja opcija, ni vedno okolju najbolj prijazna. Če tako namesto letala na krajše razdalje uporabljate vlak, boste izpust toplogrednih plinov zmanjšali za 84 odstotkov.

Prav letala so namreč največji onesnaževalec, ki močno pripomore k segrevanju zemlje. Če drugače ne gre, izberite letalske družbe, ki se zavedajo tega problema in prispevajo k pogozdovanju ali gradnji vetrnic ter se na ta način skušajo odkupiti za vse onesnaževanje.

Foto: Unsplash/Element5

Izbira namestitve

Namesto hotelov izberite lokalne ponudnike namestitev, na Kubi so odlična ideja lokalne »Case«, v Aziji manjše nastanitve, na splošno pa kar Airbnb. Slednji namreč omogoča, da neposredno podprete lokalno prebivalstvo, s tem pa se lahko z gostiteljem tudi bolje povežete in izveste marsikaj o vaši destinaciji ter njeni kulturi.

Foto: Unsplash/Rolands Varsbergs

Za konec pa še: Kako bolj trajnostno spakirati potovalko?

Ne pretiravajte, temveč spakirajte le tisto, kar boste resnično potrebovali. Prav tako ne pozabite na steklenice, kamor boste lahko natočili vodo in se s tem izognili kupovanju ustekleničene vode. Seboj vzemite tudi nekaj platnenih vreč, ki vam bodo prav prišle pri nakupovanju živil ali spominkov.

Poskrbite tudi za embalažo za kozmetične pripomočke, da ne bo potrebno kupovati manjših potovalnih šamponov, temveč lahko vanjo enostavno prelijete tistega, ki ga imate že doma.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!