Kako pravilno skuhati jajce? Na videz lahka naloga (kdo pa ne zna skuhati jajca!), a če vam dodamo nalogo, da pri tem jajčna lupina ne poči, na izpitu marsikdo pogrne. Številnim se namreč dogaja, da jim jajčna lupina med kuhanjem poči, kar je še posebej težava ob velikonočnih praznikih, ko jajca kuhamo z namenom, da iz njih nastanejo pirhi. Zato vam ponujamo metodo, s katero boste preprečili, da vam jajčna lupina med kuhanjem poči! Preverjeno deluje!
Kako pravilno skuhati jajce, da jajčna lupina ne poči? Mogoče se zdi kuhanje trdega jajca povsem preprosta naloga, a kuhanje jajca ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled, in marsikatera gospodinja ali gospodinjec je zafrustriran, ker ima jajce na koncu počeno lupino. Če estetski vtis ni pomemben, težave ni, a ko jih kuhate za pirhe, je to težava številka ena, saj je jajce neuporabno! Kako torej preprečiti pokanje jajčne lupine?
PREBERITE ŠE: Nastajanje torte na lončarskem vretenu, ki vas bo začaralo
Kako skuhati jajce, da jajčna lupina ne poči?
Za velikonočna jajca uporabite tista jajca, ki ste jih imeli prej že nekaj dni v hladilniku, pred kuhanjem pa pustite, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Naslednji nasvet je banalen, a ga marsikdo spregleda. Posodo napolnite z jajci tako, da med njimi ne bo veliko prostora, saj s tem jajca med kuhanjem ne bodo imela prostora za poskakovanje in s tem možnosti, da počijo. Ko ste jih na tesno razporedili, jih prelijete z vodo (jajca naj bodo popolnoma prikrita in naj bodo vsaj tri centimetre nad nivojem vode) ter dodajte jabolčni kis (cca žlička na jajce: to sicer prepreči, da se med kuhanjem ne izlije beljak, če se pojavijo razpoke). Počakajte, da zavre, zmanjšajte ogenj/stopnjo gretja in kuhajte še osem minut. In vaša jajca bodo cela in pripravljena za barvanje.