fbpx

Kako pravilno uporabljam zaščitno masko?

Moški s zaščitno masko

Kako pravilno uporabljam zaščitno masko? Slabo ali napačno nameščena zaščitna maska je namreč neuporabna.

Kako pravilno uporabljam zaščitno masko? Beri dalje!

V vsesplošnem navalu je veliko ljudi še pred razglasitvijo epidemije v Sloveniji pokupilo zaščitne maske. Zavedati se je treba, da zaščitnih mask v teh dneh primanjkuje, zato je treba z njimi ravnati racionalno. Nikakor jih ne smemo uporabljati zgolj za fotografijo na družbenih omrežjih, saj je maska po prvi nošnji neuporabna in jo je treba zavreči. Kdor pa jo bo uporabljal z razlogom (je okužen oziroma skrbi za nekoga, ki je okužen), mora vedeti, kako z njo ravnati.

Kako se virus prenaša?

Tako kot večina mikrobov, ki povzročajo obolenja dihal, se tudi novi koronavirus prenaša kapljično. Nekaj kapljic lahko raznesemo že ob govorjenju, saj ljudje med govorom nezavedno pljuvamo. Daleč največ kapljic pa v zrak spustimo s kašljanjem in kihanjem. Druga oseba lahko te kapljice ali vdihne ali pa jih nase prenese z okužene površine, kjer so kapljice pristale.

Kako delujejo zaščitne maske?

Navadne maske so sestavljene iz treh plasti. Zunanja odbija vodo, kar preprečuje, da bi se prehitro navlažila. Srednja plast zadržuje majhne mikrobe, torej bakterije in viruse. Notranja pa dobro vpija vlago. Od maske je odvisno, koliko časa bo zmogla zadržati mikrobe. Običajne maske zdržijo le okoli 4 ure uporabe oziroma do takrat, ko postanejo občutno vlažne. Nekatere dražje maske zdržijo tudi več časa. Čas mora biti zapisan na škatli. Maske morajo imeti oznako N95, kar pomeni, da filtrirajo okoli 95 odstotkov drobnih delcev.

Kako pravilno uporabljamo zaščitno masko?

Z masko rokujemo šele po tem, ko si pošteno razkužimo roke. Šele takrat jo lahko vzamemo iz škatle in se ne dotikamo drugega kot vrvic oziroma trakov, odvisno od tipa maske. Notranja stran je praviloma bele barve, zunanja stran pa barvana (modra, oranžna, zelena …). Zgornji del maske ima všito kovinsko nitko, s katero si jo ob namestitvi tesneje prilagodimo okoli nosu. Ta navodila bi morala biti napisana že na embalaži.

Ko ugotovimo, kje je zgornji del, tega položimo na zgornji del nosu in elastiki zataknemo za ušesa. S prsti zatisnemo žičko ob nosu, da se maska lepo prilagodi obrazu. Na koncu s prsti primemo za spodnji del maske in ga povlečemo pod brado. Tako imamo pokrit tako nos kot celotna usta.

Obstajajo tudi drugačni tipi mask, kjer trakove zavežemo za glavo. Tudi tu se moramo držati pravil, kje je zunanji in vrhnji del maske. Vrhnji del maske nato položimo ob nos, rahlo zatisnemo žičko okoli nosu ter najprej skupaj zavežemo vrhnja trakova in šele nato spodnja. S prsti zatisnemo žičko ob nosu in potegnemo spodnji del maske čez brado.

Med nošnjo maske se moramo držati enega samega pravila: maske se ne dotikamo! Na žalost to napako stori marsikdo, s tem pa nabrane mikrobe izpred maske prenese na svoje prste. Ne glede na to, kako težko je pri uporabi maske govoriti, se te ne snema z ust in potem spet uporablja!

Kako pravilno odstranim zaščitno masko?

Kot rečeno, se sprednjega dela maske nikoli ne dotikamo, niti ko jo moramo odstraniti. Preprosto ponovimo postopek nameščanja maske, le v nasprotnem vrstnem redu. Masko z elastiko primemo za elastiko za ušesi in jo previdno snamemo. Ves čas jo držimo za elastiko in odvržemo v koš s pokrovom. Tudi po tem si je nujno še enkrat umiti roke. Pri maski s trakovi pa najprej odvežemo spodnja trakova in šele potem zgornja. Masko enako odvržemo v pokrit koš in si umijemo roke.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.