Kako prepoznati psihopata v 5 minutah: naučite se tega kot očenaš!

Znate prepoznati psihopata? Ker gre za izjemno šarmantne posameznike, to ni tako lahka naloga, kot bi si morda mislili.

Psihopat je oseba s patološko poškodovanim značajem, ki čuti akutni primanjkljaj vesti in moralnih lastnosti. V spektru občutkov, ki jih doživlja, ni ljubezni in naklonjenosti. V stik z nekom stopi samo zato, da dobi tisto, kar rabi. To je lahko denar ali druge materialne dobrine, povezave in seveda čustva. Njegov notranji svet je prazen in brezbarven, zato mora drugim odvzeti njihove svetle barve.

V nadaljevanju si preberite, kakšne lastnosti ima psihopat, da ga boste lahko takoj prepoznali!

Navdušujoča karizma

Hitro očara vse okoli sebe in postane središče pozornosti. Njegove obrazne poteke, mimika, geste, manire in humor ga takoj postavijo stopničko nad vsemi ostalimi. Zdi se, da ni mogoče najti bolj zanimivega in očarljivega sogovornika. Tu velja opomniti, da ni idealnih ljudi, vendar lahko določeni posamezniki to vlogo popolno odigrajo. Vloga, ki jo psihopat igra, praviloma sovpada z zahtevami oziroma željami žrtve. V drugi družbi je popolnoma druga oseba.

Hitro se dolgčasi

Psihopati se hitro dolgočasijo in želijo spremeniti okolje. Njihovi interesi so površni, na eno stvar se ne morejo dlje časa osredotočati. Uničen notranji svet jih sili, da vedno znova iščejo dodatno stimulacijo in vznemirjenje. Zato se zelo pogosto zgodi, da je na začetku odnosa s psihopatom izjemno razburljivo in zabavno. V običajnem življenju navaden človek nima toliko dogodivščin in zabave. Običajna oseba te potrebe namreč ne čuti, medtem ko psihopati to dojemajo kot način, da se počutijo žive.

Površna čustva

Za psihopate je značilen zelo oster čustveni zagon. Zna biti nenavadno vljuden in galanten, čez nekaj minut pa že kriči in vpije na natakarja. To je tisto, kar ga razlikuje od človeka z zdravo psiho, ki rabi nekaj časa, da spremeni svoja čustva.

Manipulacija

S psihopatom se lahko pogovarjate celo noč, a se ne boste spomnili, o čem ste govorili. To se kaže v njegovi nagnjenosti k izkrivljanju dogodkov in manipulaciji z dejstvi. Pohvali vse, kar je in ni pohvalno, zato žrtev zelo hitro pade v njegovo past. Psihopat tako žrtve vse bolj veže nase, da dosega vzorce mišljenja in vedenja, ki jih rabi. Cilj vsake manipulacije je namreč pridobiti sredstva.

Parazitski življenjski slog

Psihopat vedno vzame več, kot pa da!

Pomanjkanje krivde in obžalovanja

Tudi pri kršitvi vseh družbenih zakonov in morale se psihopat nikoli ne bo počutil krivega. Ko mu grozi stroga kazen, lahko prizna odgovornost in se opraviči. A tega ne bo storil iz čistega srca, ampak samo zato, da se izogne posledicam.

Pomanjkanje empatije

Psihopat ne pozna bolečine drugih ljudi, zato od njega ne pričakujte sočutja. Reakcija na trpljenje ljubljene osebe bo po vsej verjetnosti brezbrižnost ali celo vznemirjanje.

Slab nadzor vedenja

Psihopati se izjemno težko nadzorujejo. Svoje želje namreč želijo čimprej spremeniti v dejanja, pogosto pa ne razmišljajo o posledicah. Odgovornost za to, kar se bo zgodilo, nalagajo drugim.

Psihopat ne kaže nujno vseh svojih lastnosti ob prvem srečanju, se pa prve indikacije pokažejo precej hitro. Čeprav dobro igra svojo vlogo, lahko zlahka opazite, da le ni tako očarljiv, kot se zdi.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
20 slabih stvari, ki jih ne nosite v leto 2021: rešite se jih takoj, srečnejši boste!