Moč uma lahko pozdravi bolno telo, in sicer tako!

Zadnjič posodobljeno: :

Ste vedeli, da si lahko ob bolezni pomagate z mislimi?

Um je nadzorno središče vsakega živega bitja. Lahko se odloča, se nauči novih stvari in čuti različna čustva, lahko pa tudi zdravi telo.

Čudeži in znanost

Zdravljenje s pomočjo uma je mogoče razumeti kot čudež in kakor znanost. Svoje življenje zaupamo velikemu božanstvu podzavestnega uma in upamo, da bodo vse bolezni minile. Vendar ima znanost za ta pojav psihološko razlago. Namreč, zdi se, da ima placebo učinek veliko moč nad našimi mislimi in dejanji ter lahko “popravi” naše pomanjkljivosti.

Testi in resnica

Edini način, kako prepričati tiste, ki so nekoliko skeptični nad to trditvijo, je razkriti rezultate nedavnih placebo testov. Ljudje z različnimi boleznimi, kot so HIV, rak in bolezni srca, so bili testirani na placebo učinek. Ko je bil test končan, so se njihova zdravstvena stanja izboljšala, ponekod so bolezenski znaki popolnoma izginili.

V članku, ki je bil leta 1957 objavljen v Journal of Projective Techniques, je moški po imenu Wright prejel zdravilo, za katerega so mu rekli, da bo ozdravilo njegovo bolezen. Njegovi tumorji so se drastično skrčili, ko je začel jemati zdravilo. Ampak, ko je ugotovil, da zdravilo v resnici ni zdravilo, so mu tumorji znova zrasli. Ko so mu dali novo izboljšano različico istega zdravila, so se njegovi tumorji spet zmanjšali.

Problem je nastal, ko je dobil informacijo, da so vse te različice zdravila iste oziroma da zdravilo dejansko ni bilo zdravilo. Bolnik naslednji dan umrl. Ko je um izgubil vero, da zdravilo dejansko pomaga, so dvomi, depresija in frustracija premagali voljo do življenja.

Zelo pomembno je, da ob navodilih zdravnika zaupamo tudi svojemu umu in našim pozitivnim mislim.

Kaj resnično lahko naredi naš um?

Um dejansko deluje prek odziva na stres in sprostitev. Obstaja veliko indikatorjev stresa, ki prispevajo k nastanku bolezni. Sprostitev spodbuja možgane, da si opomorejo od stresa. Ko te stvari niso v ravnovesju, lahko povzročijo bolezni ali nas naredijo bolj dovzetne za le-te. Obrambni sistem telesa v bistvu ni v optimalnem stanju, ko so možgani okupirani z drugimi stvarmi.

Ko so v ravnovesju, lahko naredijo karkoli. Vplivajo recimo na to, da lasje ponovno zrastejo in pozdravijo različne težave. Bistvena ideja ohranjanja zdravja izvira iz moči uma. Očitno je, da ima okolje veliko vlogo pri tem, kako razmišljamo.

Skrivnost ohranjanja zdravega telesa je v tem, da se obkrožite s pozitivnimi situacijami in ljudmi ter da spodbudite naravni človeški nadzorni center – svoj um.

To seveda ni nadomestilo za obisk zdravnika, če imate težave, ki zahtevajo strokovno pomoč. Bo pa kombinacija obojega zagotovo pripeljala do boljšega rezulata, ko pa če bi umu dovolili, da nad nami obupa!

Viri

nationalgeographic.com
health.harvard.edu
scientificamerican.com
researchgate.net

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Opravila sem genetski test in … prvi del odkrivanja mojega DNK-ja je uspešno mimo!