fbpx

Kako s sadja odstranimo vosek?

Vosek na jabolkih

Vosek? Na sadju je vosek? Presenečeni? Najprej razčistimo sledeče. Da se vaše jabolko sveti kot tisto, ki ga je čarovnica izročila Sneguljčici, ni kriva narava in naravno zorenje, temveč v večini primerov sredstva za glaziranje, ki jih živilska industrija (lahko) uporablja za površinsko obdelavo sadja in zelenjave. S staro gospodinjsko zvijačo, ki vam jo izdamo v nadaljevanju, lahko sadje očistite voska na naraven način, s tem pa ga očistite tudi vse ostale nesnage (pesticidov, zemlje, golazni …). Še prej pa vam zaupamo, kako preverite, ali so vaše jabolko poškropili z voskom.

Kako s sadja odstranimo vosek? Verjetno ne boste presenečeni, ko vam povemo, da ni vse naravno, kar se sveti. Jabolko, v katerem si lahko popraviš make up, saj ima odsev, vreden ogledala, pač ni naravno tako svetleče. Se dotaknete sadja, preden ga kupite? Niste edini. A to še zdaleč ni edina gnusna stvar o sadju iz trgovine. Ste vedeli, da sadje, vključno z jabolkom, poškropijo z voskom, da je lepše in dlje zdrži na prodajnih policah? Ne vsakega, a bolje je biti previden kot ne. In kako s sadja odstranimo vosek?

Ni vse naravno, kar se sveti.
Ni vse naravno, kar se sveti.

Na povsem naraven način to storimo s sodo bikarbono, limoninim sokom, mlačno vodo in zobno ščetko (glej zgornji video).

PREBERITE ŠE: Kako najpreprosteje narezati čebulo?

Ker pa ni vsako jabolko poškropljeno z voskom, prej naredimo test. Kako torej preverite, ali je vaše jabolko poškropljeno z voskom? Nanj zlijte vrelo vodo. Če se obarva belo, je čas za sodo bikarbono in ščetkanje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!