Lubenica je zelo osvežujoča in res paše v teh vročih dneh. Vam je normalno, da jo shranite na hladno v hladilnik, kajne? Saj je hladna še bolj tekne. Pa je res potrebno shraniti celo ali kose v hladilniku?
Strokovnjaki pravijo, da hladilnik ni vedno najboljše mesto zanjo.
Kako jo shraniti, da bo čim dlje ostala sveža?
Svetujejo, da lubenico, ki še ni čisto zrela, pustite na sobni temperaturi, vendar izven neposredne sončne svetlobe, saj bo tako ohranila hranilne snovi in okus, medtem ko bo v hladilniku hitreje izgubila okus in barvo.
V prostoru, ki je zmerne temperature ali rahlo klimatiziran, bo lubenica zdržala do dva tedna.
Če je že zrela in je nimate časa pojesti, je ne režite. V tem primeru daste celotno v hladilnik, kjer lahko ostane sveža še dva do tri tedne. Na ta način bo nizka temperatura upočasnila proces zorenja.
Hladilnik je dobra izbira, tudi če je lubenica že narezana, koščke dajte v hermetično zaprto posodo za shranjevanje hrane ali v plastično folijo, da ohranite teksturo in sočnost, pa tudi, da lubenica absorbira čim manj drugih vonjav iz hladilnika.
Uživajte v njeni osvežilnosti.