Dan žena: kakšna je povprečna slovenska ženska?

Kakšna je povprečna slovenska ženska?

Danes je dan, ko častimo ženske in slavimo, da jih imamo v naših življenjih. V ta namen so se na Statističnem uradu Slovenije poigrali s številkami in pripravili odgovore na vprašanje, kakšna je povprečna slovenska ženska in kakšne so razlike med ženskami iz različnih delov Slovenije.

V leto 2018 smo vstopili z 2.006.880 prebivalci in med temi je bilo več kot polovica žensk (50,3 %). Res je, da se vsako leto rodi več dečkov kot deklic, a po približno 60. letu starosti začnejo številčno prevladovati ženske.

V vseh 12 regijah sta bili napogostejši imeni Marija (največ v pomurski regiji) in Ana, generalno gledano pa so med Slovenkami zelo priljubljena imena Maja, Irena, Jožica, Terezija, Nataša, Mojca.

Povprečna starost žensk je najvišja v pomurski regiji (46,6 let) in najnižja v osrednjeslovenski regiji (43,2 leta), kjer je tudi najvišji delež dijakinj, študentk in učenk.

Najbolj priljubljeni imeni v Sloveniji sta Marija in Ana.
Najbolj priljubljeni imeni v Sloveniji sta Marija in Ana.

Materinstvo je tema, ki še zmeraj buri duhove – kdaj je pravi čas za otroke? Prebivalke osrednjeslovenske in obalno-kraške regije so ob prvem otroku v povprečju starejše od 30 let, najmlajše mamice pa so prebivalke jugovzhodne Slovenije (28,3 let).

Med prebivalkami Slovenije, starimi od 20 do 64 let, je približno 70 % delovno aktivnih. Prebivalke osrednjeslovenske regije so imele po zadnjih podatkih tudi najvišjo povprečno mesečno bruto plačo (1876 evrov), najnižjo so imele prebivalke pomurske regije (1453 evrov).

S svojim življenjem so najzadovoljnejše ženske v jugovzhodni Sloveniji (samoocena 7,5 od 10); približno enako so zadovoljne ženske v gorenjski in osrednjeslovenski regiji (7,4). Najmanj zadovoljne so ženske v pomurski in posavski regiji (6,9).

S svojim življenjem so najzadovoljnejše ženske v jugovzhodni Sloveniji!
S svojim življenjem so najzadovoljnejše ženske v jugovzhodni Sloveniji!

Druge zanimivosti:

  • V gorenjski regiji je največ normalno hranjenih žensk (57 %).
  • V zasavski regiji je največ prekomerno hranjenih žensk (20 %), najmanj jih je v koroški in goriški regiji (10 %).
  • Največ upokojenk je v goriški regiji (38 %).
  • Največ žensk odhaja na delo v drugo regijo iz zasavske regije (49 %).
  • Ženske iz posavske regije se najmanj rekreirajo (38 %).
  • V pomurski regiji je bil delež prebivalk z visokošolsko izobrazbo najnižji (vsaka peta), najvišji pa v osrednjeslovenski regiji.

Mar ne dokazujejo ti podatki, da so ženske zares kraljice? No, bolje rečeno junakinje! In kako dobro ti poznaš slovenske junakinje? Reši zabaven kviz in preveri svoje znanje. 🙂 Pa vesel dan žena!

Dodatne Informacije

Več informacij:
stat.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Do zdaj še nikomur ni uspelo: lastnik zaklete hiše ponuja tistemu, ki prestane vse grozote, 17.000 evrov!