fbpx

Kakšne trende za kuhinjski interier prinaša leto 2022

Foto: Max Vakhtbovych / Pexels

Trendi notranjega oblikovanja se vsako leto spreminjajo, saj na trg prihajajo vedno nove naprave, pohištvo in aparati. Nekatere materiale zamenjajo novi, bolj praktični, drugi pa se po nekajletnem premoru zopet vrnejo. Sledi 10 trendov za kuhinje, ki bodo kraljevali v naslednjem letu.

1. Močni kontrasti

Ta trend je namenjen vsem, ki se pri načrtovanju svojih prostorov ne bojite tveganja. Da dosežete drzen kontrast, izberite odtenka, ki sta na nasprotnih straneh barvnega kroga (npr. zelena in rdeča). Morda vas bo presenetilo, kako estetsko kombinacijo lahko ustvarita.

2. Temni odtenki

Če se radi poigrate z barvami, se lahko ozrete tudi na trend ustvarjanja kontrasta med črnimi omarami ali stenami, belim pohištvom in rjavo– barvo lesa. Črna ne velja več za barvo, ki bi ustvarjala grozeče občutke- v taki kombinaciji bo izpadla živahna, vabljiva in elegantna.

Kuhinja v klasični kombinaciji črne, bele in rjave Foto: Max Vakhtbovych / Pexels

3. Zlato pomivalno korito

Pohištvo lahko najdemo v vseh barvah, oblikah in velikostih, in pomivalna korita niso nobena izjema. Zlat umivalnik bo v vašo kuhinjo prinesli prav posebno estetiko (sploh v kombinaciji z belim pohištvom) , hkrati pa ne bo nič manj praktičen.

4. Domačna atmosfera

Ker je kuhinja velikokrat prostor, v katerem se ob pripravi obroka odpočijemo od negotove in konstantno spreminajoče se realnosti, je pomembno, da se v njej počutimo karseda sproščeno. Prijetno, domačno vzdušje lahko ustvarite s cvetjem, stenskimi umetninami, dekorativno keramiko, policami s kuharskimi knjigami in drugimi zanimivostmi, ki morda za kuhinjo niso najbolj značilne.

Pomembno je, da vaš prostor ustvarja prijetno vzdušje Foto: Dmitry Zvolskiy / Pexels

5. Beli odtenki

Klasične bele kuhinje so brezčasne in ostajajo priljubljene tudi, ko so v trendu povsem drugačne barvne kombinacije. Beli odtenki namreč veljajo za mirne, sproščujoče in minimalistične, hkrati pa prispevajo k osvetljenosti v prostoru.
Primerni so tako za tiste, ki najraje ostajate pri osnovnih barvnih kombinacijah, kot tiste, ki z veseljem poskusite nekaj novega – bele stene, omare in predali se bodo namreč ujemali s pohištvom katerekoli barve.

6. Dvojni kuhinjski otok

Če imate prostora na pretek, lahko to izkoristite za postavitev dveh kuhinjskih otokov, ki sta lahko med seboj povezana z dekorativno polico. To je praktično sploh za večje družine, pri katerih se velikokrat zgodi, da si več ljudi hkrati pripravlja obrok.

7. Dvignjena polica

Če vam je blizu minimalističen stil, vam bo všeč trend, pri katerem namesto več kuhinjskih omaric nad štedilnikom stoji le ena dvignjena polica. Le-to lahko okrasite s cvetjem, fotografijo ali likovno umetnino ali pa nanjo pospravite pripomočke, ki jih uporabite največkrat. To so lahko najljubša skodelica, sol in ostale začimbe in podobno.
Ostale stvari lahko spravite v shrambo ali omare na drugi strani kuhinje, za katere je najbolj estetsko in priročno, da stojijo ob hladilniku.

Polica izgleda veliko bolj estetsko kot kuhinjske omarice Foto: Taryn Elliott / Pexels

8. Steklene pregrade

Steklena pregrada v prostoru je odličen način, da drug drugega ne motimo z različnimi zvoki, ko se vsak posveča svojim nalogam. Hkrati nam omogoča, da kljub pregradi ohranimo občutek bližine, celotna soba pa ostane osvetljena. V kuhinji bo tovrstna pregrada tudi zadržala širjenje vonjav.

9. Uporaba naravnih elementov

Kuhinjske omare in police iz granita in nebarvanega lesa ne postajajo vse bolj priljubljene le zaradi svojega estetskega izgleda, ampak tudi zaradi svojih zdravstvenih koristi- strokovnjaki namreč odsvetujejo, da je naš dom nasičen s kemično obdelanimi materiali.

Tudi nebarvan les je lahko čudovit Foto: Ksenia Chernaya / Pexels

10. Marmor

Nobeno presenečenje ni, da se med trende vrača marmor, saj ta material velja za enega najbolj razkošnih in elegantnih, hkrati pa je tudi izjemno vzdržljiv. Predlagamo, da ga uporabite za tla, pomivalno korito ali kuhinjski otok.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!