fbpx

Kdaj je najbolj primeren del dneva za vadbo in kaj počnete vedno narobe

Telovadite ob napačnem delu dneva?

Letos se je industrija fitnesa drastično spremenila, tako kot naš način vadbe. Od potenja v polnih fitnes centrih smo prešli na potenje v lastnih domovih. Tako so mnogi še naprej vadili doma s spodbudo trenerjev preko aplikacije Zoom, z istim ciljem pridobivanja kondicije in vzdrževanjem dobrega počutja s treningi.

V mnogih evropskih državah in ZDA so se telovadnice in fitnes centri zaprli že pred meseci in na voljo imamo prve raziskave, kako je to vplivalo na naše vadbene navade. ClassPass je nedavno izdal poročilo za 2020, poročilo o trendih v letošnjem letu, ki temelji na podatkih 30.000 anket in izkušnjah telovadnic in wellness centrov iz več kot 30 držav. Pokazal je neverjetno povečanje spletnega treninga, a tudi ogromno povečanje števila tistih, ki pravijo, da telovadijo opoldne. Pravzaprav je to najbolj priljubljen čas za vadbo med delovnim tednom že kar precej mesecev.

“Veliko ljudi dela od doma in vadi na spletu,” pravi direktorica in vodja raziskovalne družbe ClassPass, Julia Healey. Spletni tečaji fitnesa so nam omogočili, da vadimo le nekaj korakov stran od svojih domačih ‘pisarn’, ne da bi pri tem skrbeli, ali nas bodo videli kolegi ali šefi. Ljudje so bili letos, dodaja Healeyjeva, prisiljeni razviti nekaj novih rutin, svetla točka dneva pa je bila za mnoge priložnost za malo daljši spanec ali ‘odvečni’ čas, ki so ga kar naenkrat pridobili, saj jim ni treba več zapravljati časa s ‘potovanjem’ v službo. Čas, ki ga lahko zdaj uporabijo za vadbo ali za druženje s svojimi otroki. Toda, ali je smiselno telovaditi sredi dneva? Po besedah ​​profesorja fiziologije in prehrane na Univerzi v Severni Karolini, dr. Anthonyja Hackneyja, ima prav vadba v tem časovnem okviru odličen vpliv na naše počutje.

Vadba doma je lahko izjemno učinkovita!

Razlogov je več in eden od njih je že zaužit zajtrk, kjer se je raven sladkorja v krvi zvišala in tako omogoča izvajanje visokointenzivnih vaj, pravi dr. Hackney. Poleg tega, kot poudarja osebni trener fitnesa Jay Cardiello, nam vadba opoldne pomaga tudi, da se bolje osredotočimo na popoldansko delo in smo kasneje v dnevu hitrejši in produktivnejši. Hkrati pa je faza po vadbi pred glavnim obrokom tista, ki pomaga, da bolje kurimo kalorije, zaužite ob kosilu.

Letos pa so se spremenile tudi vaje, ki jih ljudje najpogosteje izvajajo! Na primer priljubljenost joge je v primerjavi z letom 2019 narasla za kar 25 odstotkov, zato je joga postala najbolj priljubljen spletni treningi. Takšna sprememba se je, meni Healeyjeva, zgodila, ker smo vsi manično iskali nekaj, kar bi nam zmanjšalo stres zaradi pandemije.

Mnogi so fitnes zamenjali za domači tapison!

Joga je med pandemijo pridobila neverjetno priljubljenost zaradi svoje sposobnosti pomiritve, dodaja Healeyjeva, kar je smiselno, saj je znano, da blaži tesnobo in pomaga nadzorovati dihanje, pomaga pa nam tudi pri vzpostavitvi “zdrave” rutine. Mimogrede, lani je bil na vrhu lestvice pilates. Zaenkrat je nemogoče reči, ali se bo kateri od teh trendov nadaljeval tudi leta 2021, a če nas je leto 2020 česa naučilo, je to, da bi morali vedno pričakovati nepričakovano.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.