fbpx

Kdaj je pravi čas, da začneta s partnerjem živeti skupaj?

Foto: Ketut Subiyanto / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Ko smo z nekom v resnem razmerju, je razmišljanje o selitvi v skupen dom povsem logično. Mnogo parov pa se tukaj srečuje tudi s skrbmi: je morda še prezgodaj za ta korak in ali lahko skupno življenje zamaje še tako trdno zvezo? Pozanimali smo se, kaj o tej temi menijo strokovnjaki: kdaj je pravi čas, da s partnerjem pričneta živeti skupaj?

Ko smo z nekom v resnem razmerju, se o določenem času srečamo z vprašanji o naslednjih korakih v zvezi. Eden glavnih je gotovo načrtovanje skupnega bivanja– odločitev, ki mnoge pare navda z določeno mero živčnosti: po navadi prav v skupnem domu namreč ugotovimo, ali je oseba res prava za nas in ali smo z njo sposobni na zdrav način sprejemati vsakodnevne odločitve.
Prav zato je zelo pomembno, da s selitvijo ne hitimo. kdaj pa je po mnenju strokovnjakov pravi čas za skupno življenje?

Premislita, ali sta na skupno življenje pripravljena Foto: Monstera / Pexels

Kdaj se preseliti v skupni dom?

Po mnenju strokovnjakov enotnega odgovora na to vprašanje ni. Različni pari namreč svoje zveze razvijajo z različno hitrostjo, poleg tega pa je od trajanja razmerja veliko bolj pomembna njegova kakovost.
Zato strokovnjaki predlagajo, da pred selitvijo na svoj odnos pogledate čimbolj realistično: ali sta s partnerjem sposobna reševati konflikte? Ali je vajin cilj zdrava komunikacija in izboljšanje razmerja, ali pa je vaš cilj po navadi dokazati, da imate v prepiru prav?
Pozorni morate biti tudi na to, kako se vaš partner obnaša zunaj razmerja. Preden se namreč odločite za skupen dom je namreč pomembno, da ste prepričani, da je partner oseba, s katero se vidite v prihodnosti. Ali so vrednote, ki krojijo njegovo življenje, podobne vašim? Ali se do drugih ljudi obnaša spoštljivo in razumevajoče? Ne pozabite, da sama ljubezen nikakor ni dovolj za zdrav in dolgotrajen odnos, ki je temelj za skupno življenje.

Pred selitvijo ocenite, kako dobro poznate partnerja Foto: Katerina Holmes / Pexels

O čem se morata pred selitvijo pogovoriti?

Pred selitvijo se morate tudi prepričati, daje nanjo pripravljen tudi partner. Če si namreč eden od vaju skupnega življenja še ne želi in to stori le zaradi pritiska drugega, je to lahko namreč recept za katastrofo. Treba je tudi, da naredita približen načrt, kako bo vajino sobivanje potekalo: kaj bosta storila, če pride do konflikta? Kdo bo zadolžen za katera gospodinjska opravila? Kako si bosta razporedila finance?
Nujno je tudi, da vajin odnos poteka zdravo in vzajemno. Da sta drug z drugim iskrena, da si stojita ob strani in da je med vama vzpostavljena močna povezava. Vprašajte, ali partnerja poznate dovolj dobro, da veste, kako postopa tudi v težjih situacijah. Da, skupno življenje vam bo zagotovilo globljo vez in ogromno čudovitih trenutkov, vendar pa se velja tudi za eno največjih preizkušenj v razmerju.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!