fbpx

Strokovnjaki svetujejo: kako trenirati, da boste dosegli najboljše rezultate

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Ob toliko različnih rutinah vadbe, ki jih lahko najdemo na spletu se je včasih težko odločiti, katera bi bila prava za nas. Prehitro se nam lahko tudi zazdi, da za redno vadbo tako ali tako nimamo časa, volje ali kondicije. Zato smo se pozanimali, kaj menijo strokovnjaki: kakšna rutina vadbe velja za tisto, ki vas bo najbolj motivirala in vam prinesla najboljše rezultate?

Če ste sprejeli odločitev, da se boste lotili redne rekreacije, naj vam najprej čestitamo. Že samo zavedanje, da jo vaše telo potrebuje, je odličen prvi korak in ni razloga, da vam na športni poti ne bi uspelo.
Paziti morate, da svojih začetkov ne primerjate s športno potjo tistih, ki trenirajo že več let: zapomniti si morate, da vsako gibanje šteje, pa tudi če gre le za jutranji ali večerni sprehod. Če pa želite narediti še en korak naprej in organizirati urnik treningov, smo se pozanimali, kakšen je nasvet strokovnjakov.

Ne pozabite, da vsak trening šteje Foto: Andres Ayrton / Pexels

Kakšna rutina vam bo prinesla najboljše rezultate?

Če je vaš cilj izboljšanje zdravja in telesne pripravljenosti ter izoblikovanje postave, potem svetujemo kombiniranje različnih vrst vadbe z zmerno intenzivnostjo. Na tak način boste izoblikovali različne skupine mišic, vadba ne bo enolična, njena intenzivnost pa vas tudi ne bo preveč prestrašila.
Strokovnjaki na področju telesne vadbe svetujejo, da telovadite 4-5-krat tedensko, čas, ki ga boste preživeli ob športu pa naj ne bo krajši od 30 minut. Seveda ni nič narobe, da si, če so vaše bolečine v mišicah premočne, privoščite daljši odmor: takrat strokovnjaki svetujejo kratek sprehod oz. iztek.

Za katero vrsto vadbe se odločiti?

To, katero vrsto vadbe izbrati, je odvisno predvsem od vaših ciljev. Če je vaš glavni namen hujšanje, potem je najbolje, da se dvakrat tedensko lotite intervalne kardio vadbe (HIIT vadba). Izgorevanje maščob bodo povečale tudi aktivnosti, kot so plavanje, hitra hoja in tek na dolge razdalje.
Kaj pa vaje za moč? Strokovnjaki priporočajo, da se te vadbe lotite trikrat tedensko: ne le, da prav vaje za moč najbolje izoblikujejo in utrdijo mišice, ampak veliko ljudi tudi poroča, da se po njej počutijo močnejše, samozavestnejše in bolj motivirane.

Vaje za moč vam bodo pomagale do motivacije in samozavesti Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Ideja za urnik vadbe:

Za vas smo pripravili še tedenski urnik vadbe. Če se vam zdi, da vam primanjkuje časa, lahko vaje za moč in kardio izvajate tudi v istem dnevu, paziti morate le, da enakih vaj ne boste opravljali 2 dni zapored. Vaše mišice namreč potrebujejo tudi počitek in čas za regeneracijo.

  • Ponedeljek: Vadba za moč, osredotočena na celo telo in raztezanje
  • Torek: Kardio HIIT vadba(20-30 minut) ali hoja na daljše razdalje/plavanje
  • Sreda: Vadba za moč, osredotočena na celo telo in raztezanje
  • Četrtek: Počitek
  • Petek: Vadba za moč, osredotočena na celo telo in raztezanje
  • Sobota: Kardio HIIT vadba(20-30 minut) ali hoja na daljše razdalje/plavanje
  • Nedelja: Počitek

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!