Kdaj je pravi čas za usodni “da”? So to najbolj primerna leta?

Kdaj so prava leta za poroko?

Sociologi in partnerski svetovalci razkrivajo, katera leta so najboljša za poroko in hkrati "zagotovilo", da imate manj možnosti, da se nekega dne ločite! Ali obstajajo leta, ko je pravi čas, da izrečete svoj usodni "da"?

Sociološka študija Knot Yet, ki raziskuje zakonske zveze, je prišla do zaključka, da so tisti, ki se poročijo mladi, običajno tisti z nižjo izobrazbo in manj materialne varnosti. Hkrati pa za te pare velja, da so bolj verni od tistih, ki se odločijo za poroko v kasnejšem življenju. Zanimiva je tudi ugotovitev, da so bolj srečni tisti, ki so se poročili sredi dvajsetih, v nasprotju s tistimi, ki so se poročili v najstniških letih. Hkrati pa so ti pari tudi srečnejši od tistih, ki se poročijo v poznih dvajsetih ali zgodnjih tridesetih.

Mnogi smo nagnjeni k prepričanju, da imajo pari, v kolikor se poročijo mlajši, večje možnosti za ločitev. Da to pravzaprav drži, potrjujejo številne študije. Namreč, pozneje ko vstopite v zakonsko zvezo, manjša je verjetnost, da se boste nekega dne ločili. Glavni razlogi, zakaj je tako, so čustvena zrelost in življenjske izkušnje. Seveda si dve zvezi nista enaki in ni enotnega vzorca za uspeh, a tako kot nekateri odnosi po nekaj letih propadejo, je lahko enako tudi z zakonom.

via GIPHY

Zanimivo je omeniti rezultate druge študije, ki so jasno povezale odlašanje s poroko z materialnim statusom ženske in kariero. Pomemben sestavni del te zgodbe je izobrazba, saj so ženske, ki se pozneje poročijo, običajno bolj izobražene kot tiste, ki se poročijo zelo mlade. In čeprav ni pravil, ki pravijo, da bo ženska zaslužila manj, če se bo poročila zelo mlada, je nedvomno bolj verjetno, da je ženska, ki se odloči za kasnejši zakon, materialno varnejša, zrelejša in v “paketu” z veliko več življenjskimi izkušnjami.

via GIPHY

Če spadate v skupino mladih žensk, ki že razmišljajo o poroki, je pomembno, da upoštevate nekaj stvari. Pomembno je, da vam družina stoji ob strani ter da zaradi poroke ne boste ogrozile vaše izobrazbe. Prav tako morate biti popolnoma prepričane, da vaš partner podpira vaše cilje, tako kratkoročne kot dolgoročne. Pri 25. letih ni prav prijetno odkriti, da si on želi otroke čim prej, ve pa se želite posvetiti karieri in ste zelo ambiciozne. In nenazadnje ne pozabite, da je poroka le čudovit začetek.

Vselej upoštevajte: najboljši čas za poroko je takrat, ko se počutite udobno in samozavestno pri svojem delu in osebnem življenju!

Če pa iščete natančno številko – številni družinski terapevti poudarjajo, da sta različni pri moških in ženskah – naj bi bila za žensko idealna starost 28 let. Pri 28 namreč “neveste” izkazujejo samozavest in zaupanje v izbiro zakonca, saj so imele čas za uspešno raziskovanje, vedo, kaj si želijo od odnosa in kaj od kariere. Pri moških pa je ta starost nekoliko višja in je po mnenju strokovnjakov 32 let.

Na koncu dneva je najpomembnejše to, kaj čutite vi! To je vaše življenje, za katerega ni napisanih priročnikov.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
5 znakov, da z vašim spolnim življenjem nekaj ni v redu