fbpx

Kdaj je pust 2022 in kako ga bomo praznovali

Pustne maske, pustovanja in pustne dobrote 2022

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Kdaj je pust 2022? Praznovanja pusta se veselimo vsi, še najbolj pa naši najmlajši, ki se lahko na ta dan našemijo v najrazličnejše kostume. Lahko pa se našemite tudi vi in obiščete enega od pustnih karnevalov, ki se bodo, če bo vse po sreči, odvijali v Sloveniji. Kdaj pa lahko pust pričakujemo v letu 2022?

Kdaj je pust 2022? Pust vsako leto pade na različne datume, saj je odvisen od velike noči – pustni torek namreč nastopi 47 dni pred njo. V letu 2022 bo velika noč 17. aprila, kar pomeni, da se bomo v maškare našemili v torek, 1. marca 2022 in na pustno soboto in pustno nedeljo, 26. in 27. februarja.

Pomen pusta

Tradicija pusta sega že v predkristjansko dobo, saj so praznike, ko so se šemili, poznali že stari Rimljani. Nošenje mask se je kljub nasprotovanju cerkve nadaljevalo tudi po pokristranjenju. Upor je prenehal po 10. stoletju in od takrat pustni teden predstavlja čas, ko se z veseljem našemimo in udeležimo različnih zabav in plesov v maskah.
Pustno dogajanje se zaključi s pepelnično sredo, ki nastopi dan po pustnemu torku, in takrat se začne post pred veliko nočjo.

Najbolj popularne pustne maske 2022

Preverili smo trenutno najbolj popularne pustne maske in ugotivili, da so mnogi oboževalci serije SQUID GAME odločeni, da letos naredijo pustni masaker. Tudi zato smo se odločili, da vam ponudimo povezave za nakup vaše najljubše SQUID GAME maske.

Zadnja posodobitev 2022-09-25 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Tradicionalne maske in praznovanja

Verjetno vam je znan tradicionalen slovenski pustni lik: kurent. Prepoznamo ga po značilni opravi – kurentiji, ki jo sestavljajo kapa, obleka, sešita iz ovčje kože, zelene ali rdeče dokolenke, zvonci in ježevka. Kurent ima glavno vlogo pri največjem slovenskem pustovanju: Kurentovanju na Ptuju. Le-to bodo v letu 2022 sestavljale različne prireditve, ki bodo potekale od 11. februarja do 28. februarja. Vstopnice si lahko zagotovite tukaj.

Foto: kurentovanje.net

Eden od tradicionalnih pustnih kostumov je gotovo tudi cerkljanski laufar. Skupino Cerkljanskih laufarjev sestavlja 25 likov z različnimi naličji oz. larfami. Osrednji lik je Pust z rogovi, ki je oblečen v mah, v rokah pa nosi smrečico. V naravne materiale (bršljan, slama, živalska koža) so oblečeni tudi drugi liki.
Na Cerknem je vsako leto organiziran tudi njihov pustni obred, Laufarija.

Foto: visitcerkno.si

Najstarejše pustne maske na Slovenskem so škoromati, ki so značilni predvsem za območje Brkinov. Njihov prepoznavni znak so pisane kape iz papirnatih rož in trakov, nosijo pa tudi zvonce. Eden od osrednjih likov, povezanih s škoromati je tudi kleščar ali škopit, ki z lesenimi kleščami lovi ženske in otroke.

Foto: skoromati.si

Drežniški pustni liki so značilni predvsem za Drežnico in Drežniške ravne v bližini Kobarida. Delijo se na “ta grde”, ki lovijo in s pepelom prašijo otroke, in “ta lepe”, ki obiskujejo domove, plešejo in zbirajo darove.
Ogledati si jih je mogoče na pustno soboto v Drežnici in teden dni pred tem v Drežniških Ravnah.

Foto: dreznica.si

Eno najbolj znanih slovenskih pustnih karnevalov poteka v Cerknici. Tam mestne ulice zavzamejo coprnica Uršula, Povodni mož Jezerko, Ščuka Velikanka, Butalci, in drugi zanimivi pustni liki.

Foto: Pust v Cerknici / Facebook

Pustne dobrote

Jedi, ki pustni čas najbolj zaznamujejo, so narejene iz ocvrtega testa. Glavni so seveda krofi, ki so bili prvotno brez kakršnega koli nadeva, danes pa jih poleg značilnega marmeladnega lahko najdemo tudi s čokoladnimi, orehovimi in še mnogimi drugimi nadevi. Včasih so jih cvrli na svinjski masti, danes pa so ocvrti v olju.
Poleg krofov si za pusta lahko privoščite tudi ostale ocvrte poslastice: flancate, bobe, miške in druge lokalne pustne dobrote.
Ko vam na vrata trkajo maškare z vprašanjem “Imate kaj za pusta hrusta?”, pa jih lahko navdušite tudi z domačimi krofi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!