Kdo vara več, moški ali ženske? Rezultati vas znajo presenetiti!

Foto: Seven Network

Kdo vara več, moški ali ženske? No, splošno velja, da so to moški, a nove raziskave kažejo, da se vrzel med spoloma zapira. To ni posledica dejstva, da imajo moški manj zunajzakonskih afer, ampak naj bi bilo povezano z dejstvom, da so ženske začele varati pogosteje!

Preden na to burno (ali manj burno) odreagirate, si moramo postaviti nekaj vprašanj o tovrstnih raziskavah. Na primer: ali se številke glede tega, kdo je ujet pri varanju, ujemajo s številom ljudi, ki varajo? Ali anketiranci v vprašalnikih, ki so jih uporabili raziskovalci, lažejo? Po mnenju Tammy Nelson, zakonske terapevtke in avtorice knjige When You Are The One Who Cheats, obstaja razlog za sum, da ženske morda ne samo pogosteje varajo, ampak to tudi bolj prikrijejo.

“Ne vemo, ali je v povprečju več moških ali več žensk ujetih pri varanju. Vendar so ženske boljše pri prikrivanju. Ženske se namreč tradicionalno soočajo z ostrejšimi kaznimi zaradi varanja,” pravi Nelsonova. “Izgubijo lahko finančno podporo, tvegajo izgubo otrok, v nekaterih državah pa bi lahko celo izgubile življenje.”

Je res, da ženske varajo pogosteje?
Foto: Compagnie Française de Distribution Cinématographique

Po podatkih ameriškega inštituta za socialne raziskave vara nekje 20 odstotkov moških in 13 odstotkov žensk. Zakaj moški varajo? No, moški so bolj nagnjeni k priložnostnemu in oportunističnemu varanju, kar igra pomembno vlogo pri tem, zakaj jih lažje ujamejo. Nezvestoba je za mnoge moške dokaz nepremišljenosti. Za ženske pa je varanje del bolj premišljenega načrta. Potencialne posledice nepremišljenosti so lahko namreč prehude. Nasilje partnerja, ki ga v določenem trenutku doživi ena od treh žensk, pogosto povzroči prav nezvestoba.

Terapevtka za spolnost Candice Cooper-Lovett se strinja z Nelsonovo, da je ženska sposobnost prikrivanja nezvestobe vsaj nekoliko bolj prilagodljiva. “Več mojih pacientk pravi, da je varanje nekaj, kar odneseš s seboj v grob, saj se moški z nezvestobo ženske ne uspejo spoprijeti na način, kot se lahko ženske z nezvestobo moških, oziroma kot se od njih pričakuje,” pojasnjuje.

Kljub temu je potrebno omeniti, da podatki kažejo, da se ta dinamika lahko spremeni. Ena izmed tekočih spletnih raziskav, ki se izvaja na blogu Truth About Deception, v času redakcije vključuje 62.638 žensk in 32.007 moških (rezultati so v teku in se dnevno posodabljajo). 77,3 odstotkov moški poroča, da so prevarali svojega zakonca/partnerja v primerjavi z 53,1 odstotkom žensk. Od tega 21,6 moških pravi, da so jih sumili varanja, na drugi strani so varanja sumili 40 odstotkov žensk. Nazadnje je 39,2 odstotkov moških potrdilo, da so jih na koncu ujeli, hkrati pa naj bi pri varanju ujeli kar 48 odstotkov žensk. Toda to so podatki raziskave, ki ni podvržena znanstvenemu nadzoru.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Avtoseksualnost je trend v spolnosti, ki ga je pospešil COVID