5 najpogostejših napak, ki jih naredimo, ko se prepiramo s partnerjem

Foto: Rodnae Production / Pexels

Vsi se kdaj prepiramo ne glede na to, v kakšnih odnosih smo. Verjeli ali ne, s tem ni nič narobe, prej nasprotno. Saj velja pravilo, da partnerji v razmerjih, ki nimajo prihodnosti, vse težave pospravljajo pod preprogo in se nato kar naenkrat na presenečenje okolice, razidejo.

Pomembno je, kako se odzovete na nesporazume, kritike, različna mnenja, s katerimi se soočate v partnerskem odnosu. Se o težavah pogovarjate, takoj ko nastanejo? Se pretvarjate, da ste srečni, v resnici pa bi partnerju radi povedali nekaj krepkih, a nočete pokvariti idealnega odnosa? Ne dopustite, da prepir postane vaš vsakdan. Raje gradite vaše partnerstvo skozi konstruktivno kritiko.

Res je, nihče ne posluša rad stvari, ki jih v očeh druge osebe dela narobe, a sprejemanje vaših napak in napak partnerja ter učenje skozi njih, je ključ do srečnega partnerstva.

Prepiri ne smejo nikoli prerasti v globlji konflikt, zato je priporočljivo, da ne naredite naslednjih 5 stvari, ko se prepirate s partnerjem.

Napaka št. 1: Prepir o več stvareh hkrati

Saj veste, kako to gre, kajne? Recimo, da ste partnerki očitali, ker se je, po vašem mnenju, predolgo urejala za izhod. Ona pa vam je vrnila očitek, da je za vami pobrala vaše nogavic na tleh spalnice. In tako naprej v začarenam krogu. Namesto da bi se osredotočili na eno težavo, skačete s teme na temo, kar vam preprečuje, da bi prišli do kakršnega koli kompromisa.

Napaka št. 2: Začasna prekinitev komunikacije

Ignoriranje pogovora. Ne odgovorite na njigov/njen klic ali sporočilo. Ne želite se pogovarjati v skupnem domu, s čimer želite pokazati nestrinjanje zaradi dejanskega ali namernega omalovaževanja, ki ste ga doživeli od partnerja. A to ne reši ničesar in samo ustvari dodatno zamero.
Bodite neposredni, razložite partnerju, kako se počutite, in mu dajte priložnost, da zadeve razrešita na miren in zadovoljiv način.

Pazite na svoje besede med prepirom! Foto: Vera Arsic / Pexels

Napaka št. 3: Prepiranje na napačnem mestu

Prepiranje na javnem mestu zagotovo ni zaželeno, niti v hiši partnerjevih ali vaših staršev ali v družbi prijateljev. To ustvarja le dodaten razlog za jezo, ki bo skoraj zagotovo pripeljala do novega prepira ob vrnitvi domov.

Napaka št. 4: Izsiljevanje in grožnje

“Če to storiš še enkrat, te bom zapustil!” To je stavek, ki ste ga mnogi verjetno že slišali. Izgovarja ga oseba, ki je tako jezna, da je tisti trenutek pripravljena žrtvovati razmerje, le zaradi tega, da bi s tem škodovala partnerju. Izsiljevanje in grožnje z odhodom pa so popolnoma kontraproduktivni, saj enega partnerja postavijo v podrejen položaj. In obstaja verjetnost, da se bo tudi on sčasoma pričel obnašati na enak način.

Napaka št. 5: Uporaba težkih besed

Ne glede na to, kako zelo ste jezni na svojega partnerja, ne uporabljajte ostrih besed. Tudi če v resnici ne mislite tega, kar mu govorite, se prepričajte, da se mu ne bodo vaše žalitve vtisnile v spomin in ga sčasoma oddaljile od vas. Kadar se s partnerjem prepirata, morate biti hladne glave in ne smete dovoliti, da vas preplavijo vsa mogoča čustva. Čustva, zaradi katerih lahko prečkate točko, ki vodi le še do razhoda.

Naj prepiri, majhni ali veliki, ne opredeljujejo vašega odnosa, ampak tiste drobne stvari, s katerimi lahko vajin odnos vsak dan drug drugemu polepšata. Ne ignorirajte, ampak objemite in poljubite partnerja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Največja frajerka: 5 življenjskih lekcij, ki jih tete prenesejo na nečakinje