fbpx

7 sobnih rastlin, ki jih poleti lahko prestavite na svoje balkone

Poletje je pred vrati in ta prinaša daljše dni in višje temperature. Verjetno se veselite, da boste več časa preživeli na svoji terasi, prav tako pa toplejši dnevi godijo tudi nekaterim vašim sobnim rastlinam. Za njihovo uspešno selitev v zunanje prostore pa je priporočljivo upoštevati nekaj nasvetov.

Že pri nakupu rastline je potrebno paziti, da imajo vse utrezne lonce in drenažne luknje za vodo. Ko ugotovite, katere rastline so primerne za zunanjo uporabo, je ključnega pomena, da jih počasi prilagodite življenju na prostem. Pomembno je, da se rastline počasi navadijo na nove prostorske in temperaturne spremembe, zato je priporočljivo, da jih najprej postavite na senčno mesto. V kolikor jih postavite direktno na sonce s tem škodujete listom, saj dobijo sončne opekline. Priporočljiva pa je tudi primerna zaščita proti vetru in dežju.

Ker vseh notranjih rastlin ne morete prestaviti v zunanje prostore, vam predstavljamo sedem takšnih, ki jim življenje na prostem ustreza.

Kaktusi

Seveda ni presenečenje, da kaktusi uspevajo na prostem. Gre namreč za puščavsko rastlino, ki v večini uspeva na prostem, pod žgočim soncem. Vendar pa je potrebno pri selitvi te rastline paziti, da je ne postavite direktno na sončno svetlobo, saj se kljub njeni zgodovini ne more klimatizirati sama. Zato je priporočljivo, da je nekaj dni v senci, predno jo postavite na sončno mesto, saj se tako izognete opeklinam in izsušitvi.

Foto: Ann H/Pexels

Slonova noga

Slonova noga izgleda kot nekakšno drevo. Takšna oblika rastlini omogoča, da preživi sušo. Gre za zelo nezahtevno rastlino, ki ima rada zunanje okolje in sonce. Obožuje svetlobo, potrebna pa je zaščita pred vetrom, saj prepih uniči njene liste.

Foto: Severin Candrian /Unsplash

Pisani kroton

Pisani kroton je čudovita sobna rastlina z osupljivo barvo listov. Kroton potrebuje veliko močne svetlobe in vlago. Zanj je najboljša neposredna sončna svetloba vsaj nekaj ur na dan, vendar pa je potrebno paziti, da ni ni na žgočem opoldanskem soncu, saj le ta poškoduje njene liste.

Hoja

Hoja je plezalna rastlina, gojena zaradi svojih svetlečih temno zelenih listov in številnih dišečih rožnatih cvetov, ki dajejo vtis voska. So čudovite rastline, ki lepo okrasijo okna, lahko pa uspevajo tudi na prostem. Rade imajo svetlobo in vlago, vendar je potrebno paziti, da ne pride v stik z direktno sončno svetlobo, saj le to poškoduje njene liste. Ne prenaša pa prepiha, zato ji je potrebno zagotoviti ustrezno zaščitno mesto.

Amarilis

Vitezova zvezda oziroma Amarilis je notranja okenska rastlina, ki prav tako obožuje tudi zunanji prostor. Gre za sobno rastlino, ki cveti pozimi, višja temperatura in dobra sončna svetloba pa pospeši njeno rast. Zato je brez težav lahko postavite v zunanji prostor in uživate v njenih cvetovih. Vendar pazite, da jo redno zalivate.

Fikus

Fikus je tropsko drevo, ki zraste tudi 20 metrov v višino. Poznamo ga po svoji grmasti ali drevesni obliki. Je tropska rastlina, potrebuje polsenčno lego, dodolj toplote in tudi vlage. Zato bo lepo uspevala tudi na vašem balkonu ali terasi. Če vaš fikus odlično uspeva v svetlem kotu vašega doma, ga ne premikajte samo zato, ker lahko, saj mu lahko s tem bolj škodujete kot koristite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Office Plants (@plantsoffice)

Sanseverija

Rastlino s pokončnimi in koničastimi zelenimi listi z belimi lisami poznamo pod imenom taščin ali hudičev jezik. Sanseverija je zelo odporna, skromna in skoraj neuničljiva sobna rastlina. Ne potrebuje veliko svetlobe, niti veliko vode. Postavimo jo lahko na zelo svetlo mesto ali na mesto s skoraj nič svetlobe. Najraje ima topel prostor. Prepogosto zalivanje lahko privede do koreninske gnilobe, kar ji obarva liste. Ker je zelo odporna rastlina je primerna, da zaživi in okrasi tudi vaš balkon.

Foto: Fabian Stroobants/Pexels

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.