fbpx

Kemija ali kompatibilnost: kaj je v razmerju najbolj pomembno?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ko sanjamo o čarobni ljubezenski zgodbi, po navadi najprej pomislimo na iskrico, ki se vname, ko partnerja zagledamo prvič. Le-ta se nato, če gre vse po sreči, razvije v ujemanje in s svojim izbrancem živimo srečno do konca svojih dni. Kako pa je v resničnem življenju- je ta iskrica oz. kemija res tako pomembna ali pa moramo prednost dati ujemanju naših vrednot in osebnosti? Pozanimali smo se, kaj menijo strokovnjaki.

Nekateri pari trdijo, da so že od samega začetka vedeli, da so našli tistega pravega, torej osebo, s katero si želijo ostati. Drugi menijo nekoliko drugače: prepričani so, da se prava ljubezen začne šele, ko človeka dodobra spoznamo in ugotovimo, kakšne so njegove vrednote, pogledi na svet in cilji za prihodnost. Spet tretji trdijo, da je za dolgotrajno zvezo potrebna mešanica obojega, torej kemije in kompatibilnosti. Kaj pa ta izraza pravzaprav pomenita?

Ste takoj vedeli, da je partner tisti pravi? Foto: Rodnae Productions / Pexels

Razlika med kemijo in kompatibilnostjo

Kemijo vsak posameznik doživi nekoliko drugače, vendar jo najlažje definiramo tako, da se osredotočimo na občutke, ki nas prevzamejo ob prvih nekaj srečanjih. To so lahko takoimenovani metuljčki v trebuhu, občutek poželenja ob očesnem kontaktu ter mešanica strasti, živčnosti in sreče.
Kaj pa je kompatibilnost oz. ujemanje in kako se od kemije razlikuje? Najprej moramo poudariti, da lahko kompatibilnost presodimo šele po določenem času. Tako ni le zato, ker osebe ne moremo zares spoznati v le nekaj zmenkih, pač pa tudi, ker na začetku druženja potencialnega partnerja vidimo v idealni luči, ki se od resnične nekoliko razlikuje. Kompatibilnost pomeni, da osebo sprejmemo točno takšno, kot je v resnici in da si z njo delimo vrednote, razmišljanje in cilje za prihodnost.

Kompatibilnost pomeni, da partnerja sprejemate takšnega, kot je Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

Kaj je v zvezi najbolj pomembno?

Strokovnjaki menijo, da je najbolje, da občutite mešanico obojega. Vendar hkrati opozarjajo, da vam ni treba obupati, če kemije niste začutili. Marsikdo vam bo namreč povedal, da na začetku do partnerja ni gojil nobenih romantičnih ali seksualnih čustev, sčasoma pa se je to popolnoma spremenilo. Veliko ljudi namreč kemijo začuti šele, ko se zaljubi v partnerjevo osebnost. Ne smete pozabiti, da velja, da se najbolj zdrave zveze razvijejo iz dobrih prijateljstev.
Kljub temu ni treba, da se počutite krive, če odnos zaradi pomanjkanja kemije zapustite. Ljudje smo namreč med seboj različni in le vi sami lahko presodite, kaj je za vas v zvezi nujno.
Kaj pa, če kemije ne manjka in je problem v kompatibilnosti? V tem primeru vam svetujemo, da o zvezi zelo dobro premislite. Želite si namreč partnerja, ki vam bo v življenju stal ob strani in s katerim boste lahko brez prepirov sprejemali odločitve. Hkrati se morate seveda zavedati, da osebe, ki se bo z vami strinjala v prav vsem, žal ne boste našli, zato je najbolje, da na vajine razlike pogledate z realističnega kota.
V vsakem primeru vam predlagamo, da se spoznavanja lotite počasi in zaljubljenosti ne dovolite, da bi vam zameglila pogled na to, kar vam je pri človeku najpomembnejše.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!