fbpx

Gube niso znak starosti: to so razlogi, zakaj nastanejo gube

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Gube okoli oči, vratu ali majhne gube na čelu in obrazu se lahko zdijo neizogibni del staranja. Vendar pa čas ni edini razlog, zakaj se vam nenadoma, ko se pogledate v ogledalo, zdi, da vidite na svoji koži prve gube.

Čeprav imata genetika in staranje vsekakor pomembno vlogo, je treba omeniti, da so za nastanek gub enako pomembni tudi drugi dejavniki, na katere ste redko pozorni.

Poglejmo pet najpogostejših.

Vaša dnevna krema ne vsebuje ključnih sestavine

Devetdeset odstotkov vidnih znakov staranja je posledica izpostavljenosti nezaščitenih delov telesa ultravijoličnim žarkom. Del problema je v tem, da večina žensk kreme za sončenje uporablja le v vročih poletnih dneh.

UV-sevanju niste izpostavljeni le na bazenu ali na plaži, temveč tudi med hojo ali vožnjo. In čeprav manjša izpostavljenost sončni svetlobi morda ne bo povzročila opeklin, se škoda sčasoma poveča, kar lahko povzroči prezgodnje staranje kože v kateri koli starosti.

Rešitev – ne zapuščajte hiše, preden na obraz be nanesete kreme za sončenje.

Ne uporabljate prave kreme za obraz? Foto: Antoni Shkraba / Unsplash

Prevelika dnevna poraba ogljikovih hidratov

Sladkor je eden glavnih sovražnikov vitke linije, a morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da lahko zelo škodljivo vpliva tudi na videz vaše kože. Koža je največji organ vašega telesa in sladkor ni dober za noben organ.

Skupaj z drugimi živili, bogatimi z ogljikovimi hidrati, vpliva na nastanek kožnih vnetij in na proces, imenovan glikacija. Ustvarja molekule, ki se vežejo na kolagen in elastin, kar ju oslabi.

Naj bo to še en razlog, zakaj boste bel kruh in bele testenine zamenjali s polnozrnatimi različicami.

Življenje v mestu

Poleg tega, da onesnažen mestni zrak škoduje vašim pljučem, se enako dogaja tudi pri vaši koži. Raziskave kažejo, da so ljudje, ki so bolj izpostavljeni sajam, izpušnim plinom in drugim običajnim onesnaževalom okolja, bolj nagnjeni k nastanku starostnih peg in bolj izrazitih gub.

Na vas vpliva mestno življenje. Foto: Yoann Boyer / Unsplash

Čeprav selitev na podeželje verjetno ni eden od vaših ciljev, lahko uživate živila, ki vsebujejo antioksidante – jagodičevje, mastne ribe in zeleno listnato zelenjavo. Prav tako lahko pomaga uporaba izdelkov za nego kože, ki vsebujejo antioksidante (kot so serumi vitamina C).

Pomanjkanje spanja

Ste nenehno utrujeni in premalo spite? Gre za slabo kombinacijo, ki vodi v povišano raven kortizola, stresnega hormona, ki lahko med drugim prispeva k nastanku gub. Koža se med spanjem obnavlja, tako da če nimate dovolj spanca, potem zamudite ta prepotreben proces regeneracije.

Kajenje

Če povečano tveganje za raka, srčne in različne pljučne bolezni ni zadostna spodbuda za opustitev kajenja, navajamo še en razlog – kajenje vpliva na staranje kože. In to na dva načina. Pri vdihavanju dima se sčasoma okrog ust oblikujejo gube.

Kajenje negativno vpliva na videz kože. Foto: Duncan Shaffer / Unsplash

Poleg tega kemikalije, ki jih vsebujejo cigarete, poškodujejo vašo kožo in jo naredijo sivo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!