Cankarjev dom gostuje Kitajsko narodno gledališče za pekinško opero s predstavo Opičji kralj

Od 28. do 31. decembra bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s predstavo Opičji kralj gostovalo Kitajsko narodno gledališče za pekinško opero. Predstava, v kateri je več kot 50 igralcev hkrati mojstrov akrobatskih in borilnih veščin, je z zapleteno umetnostjo ličenja in bogatimi kostumi prava paša za oči.

Pomembne Informacije
Kdaj?

Kje?

Cankarjev dom

Organizator

Cankarjev dom

Dogodek na Facebooku

Povezava

Vstopnina

21–32 €

CNPOC (The China National Peking Opera Company) je leta 1955 ustanovljeno gledališče, ki ima nalogo ohranjati kulturno dediščino edinstvene kitajske gledališke zvrsti, ki izhaja iz 13. stoletja in se imenuje “kitajska opera”. Eden izmed žanrov te bogate zvrsti je “pekinška opera” ali “džing-džu”, pri kateri gre za umetnost in veščino igranja in tako z zahodno opero (čeprav igralca spremlja orkester tradicionalnih kitajskih glasbil) nima praktično nič skupnega.

PREBERITE ŠE: Koncert: Magnifico z božičnim koncertom na Kurzschlussu 2015

Opičji kralj je eden izmed najbolj znanih džing-džujev, saj je glavni junak Sun Vukong (ali Opičji kralj) glavni lik enega izmed štirih kitajskih klasičnih romanov Potovanje na zahod iz 16. stoletja. Gre za čudežni lik, ki obvlada razne čarodejske veščine in mu je zato kos le Buda. V predstavi spremljamo njegove pustolovščine, ko se kot spremljevalec budističnega meniha Svan Dzanga odpravi na dolgo pot, na kateri mora iz Indije na Kitajsko prenesti izvirne budistične spise.

Predstava Opičji kralj bo na odru Gallusove dvorane edinstvena paša za oči, saj bo v bogatih vzhodnjaških kostumih nastopilo več kot 50 igralcev, ki so hkrati mojstri borilnih in akrobatskih veščin. Prav vsak igralec se pred predstavo naliči sam, kar zaradi prefinjene umetnosti ličenja, ki spada pod ta žanr, traja kar 2 uri. 28. in 29. decembra si bomo lahko predstavo ogledali ob 19. uri, 30. decembra ob 18. uri, 31. decembra pa ob 20.30.

Dodatne Informacije

Več informacij in vstopnice:
www.cd-cc.si

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Prebudimo Slovenijo 2020: prvomajsko budnico bomo poslušali prek radijskih valov in jo igrali na balkonih in dvoriščih