fbpx
Foto: Instagram V Pravljici - Fairytale Sanctuary

Kmetija Pravljica: izobraževalna kmetija z rešenimi živalmi v Sloveniji

Zadnjič posodobljeno: :

Pravljica je prva in največja izobraževalna kmetija z rešenimi živalmi v Sloveniji. V Pravljici so nov in ljubeč dom našle številne živali, od konjev, bikcev do pujskov, za katere skrbi sedemčlanska družinica Lavrič.

Kmetija Pravljica na Škofljici je tisti prostor pod soncem, kjer kraljujeta dobra energija in mir. Njeni človeški prebivalci namreč živijo v sožitju z živalskimi. Pravljica je izobraževalna kmetija miru, prostor, kjer lahko tudi živali uživajo v lepoti življenja. Živali so na kmetiji svobodne in spoštovane, številne pa so tu našle nov dom, potem ko so izkusile zatohlo in temno usodo številnih rejnih živali.

Sožitje živali in ljudi

Življenje sedemčlanske družine Lavrič narekujejo narava in živali, kar želijo prenašati tudi na obiskovalce Pravljice. Prizadevajo si povezati človeka s samim sabo, z naravo, z živalmi, saj so prepričani, da druge poti za ustvarjanje svetle prihodnosti človeštva ni. Svojo vizijo radostno širijo med ljudi, zato je Pravljica neke vrste pedagoška kmetija, kjer so dobrodošli obiskovalci vseh starosti, predvsem pa otroci. Prav v ta namen prirejajo družinske pravljične vikende, pravljične tabore, kuharske tabore in pravljična praznovanja rojstnih dni, na katerih se obiskovalcem pridružijo številne živali iz Pravljice. Trenutno na kmetiji biva več kot 90 rešenih dušic.

Zgodba pujska Teodorja

Ena izmed teh rešenih dušic je pujsek Teodor. “Pujsi so nadvse zanimive živali. Prijazni, pametni, igrivi, strastni in crkljivi. Tudi Teodor, običajen rejni pujs, s svojima dvema centoma teže, ni izjema. Izjemen pa je bil njegov prihod V pravljico. Iz vozečega kamiona, polnega pujsov, je na poti v klavnico uspel skočiti ven. Obležal je v jarku in čakal na rešitev. To je bilo že 5 let nazaj,” povejo njegovi novi prijatelji v Pravljici. Zdaj Teo v družbi ostalih pujskov uživa v svobodi, v svoji hiški, prekopava vrt in blatne luže. Najraje ima umazana vrtna opravila in hrano, po kateri je obvezna popoldanska siesta. Rad se sonči in si kar sam dela senco s svojimi ogromnimi uhlji. Kljub svoji velikosti je povsem dobrohoten velikan, ki je vedno vesel prijaznih rok za božanje in crkljanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Farm AnimalSanctuary Fairytale (@vpravljici_fairytalesanctuary)

Pomoč prebivalcem Pravljice

Obiskovalci so dobrodošli vsako soboto med 11. in 13. uro. “V pravljici lahko zdaj vsak najde zase tisto kar potrebuje, na način kot je za njega najbolj primerno. Sprostitev, spoznanje, navdih in moč za akcijo. Pridite in se nam pridružite na poti življenja in spet boste našli svojo pravljico, ki jo je vredno živeti,” se glasi spodbuda, ki prihaja iz Pravljice. Ker pa sreča vedno pride iz tistega, kar damo, in ne iz tega kar dobimo, za konec še povabilo k pomoči Pravljici. Do 31. novembra mora namreč sedemčlanska družina, ki skrbi za Pravljico zbrati 150.000 evrov za odkup kmetije, drugače bodo izgubili svoj dom. Pomagate jim lahko z SMS sporočilom s ključno besedo PRAVLJICA5 na številko 1919 in tako prispevate 5 EUR za ohranitev Pravljice. Na pomoč lahko priskočite tudi z donacijami na TRR ali Paypalom, več informacij pa najdete na ohranimopravljico.si.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!