fbpx

Tina Maze z biografsko knjigo Jaz. Tina.

Tina Maze - biografska knjiga Jaz. Tina.

Tina Maze, najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov, bo februarja 2017 izdala biografsko knjigo Jaz. Tina. (založba DZS) v kateri bo odkrito spregovorila o svoji športni karieri in drugih stvareh, ki so zaznamovali njeno življenje, ki vsekakor ni pravljica, kot si marsikdo misli in na kar opozori tudi Črnjanka sama ''Če niste pripravljeni na vse, zares vse, raje zaprite knjigo. Ni vse lepo, kar se sveti!'' beremo na začetku romana, ki je začel nastajati kot dnevniški zapis Mazejeve.

Jaz. Tina. je biografski roman, ki ga bo pri založbi DZS februarja 2017 izdala Tina Maze. V njem se najuspešnejša slovenska alpska smučarka vseh časov povsem razgali. Gre namreč za globoko osebno izpoved, ki se prepleta s pisanjem športne zgodovine. Dvome, misli in čustva Mazejeve v knjigi dopolnjujejo razmišljanja športnega novinarja Vita Divaca, ki je Tino spremljal od njenega samega začetka.

Tina Maze se je preizkusila tudi v glasbi.
Tina Maze se je preizkusila tudi v glasbi.

Življenje ni pravljica, in na to Tina opozori že na začetku knjige, ko zapiše: ”Če niste pripravljeni na vse, zares vse, raje zaprite knjigo. Ni vse lepo, kar se sveti!” Če res niste pripravljeni, lahko njeno zgodbo – Tinine prve začetke, ko je bile še samo punčka, ki rada smuča – spoznate skozi pravljico Tina in medvedja moč avtorja Primoža Suhodolčana (avtor ilustracij je Gorazd Vahen).

PREBERITE ŠE: Tina Maze dobila svojo pravljico – Tina in medvedja moč

Anna Veith in njega biografska knjiga Zwischenzeit.
Anna Veith in njega biografska knjiga Zwischenzeit

Že kar praksa je postala, da najboljši športniki po koncu kariere svojo zgodbo prelijejo na papir. Tudi v belem cirkusu je takšna praksa. Spomnimo na samo nekaj primerov iz zadnjega obdobja. Anna Veith (dekliško Fenninger) je za pisanje knjige izkoristila čas, ko je celila poškodbo kolena, in v tem času izdala biografski roman Vmesni čas (Zwischenzeit), v katerem naravnost in brez dlake na jeziku spregovori tudi o rivalstvu s Tino Maze, otvori pa ga z besedami ”Predstavljam si, da je tako, ko nekdo umira. Mravljinci, ki se začnejo v prstih in se razširijo po vsem telesu, dosežejo glavo in izklopijo zavest.”

Tudi Maria Höfl-Riesch je izdala biografijo.
Tudi Maria Höfl-Riesch je izdala biografijo.

Tinina druga velika rivalka Lindsey Vonn  je pred meseci izdala motivacijski priročnik Moč je nova lepota (Strong Is the New Beautiful), že leta 2012 pa je Maria Höfl-Riesch, še ena srdita tekmica Črnjanke, predstavila biografijo z naslovom Geradeaus, v kateri je razkrila nekaj sočnih zgodb iz sveta alpskega smučanja, ki jo je označila za porno cirkus in s tem dvignila veliko prahu.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.