fbpx

Ko ne zadostujeta drug drugemu: 4 vprašanja, ki vama povedo, ali je odprto razmerje smiselno za vaju

Ko ne zadostujeta drug drugemu: 4 vprašanja, ki vama povedo, ali je odprto razmerje smiselno za vaju

V sodobnem času tema odprtega razmerja ni več tabu, saj se pari, ki živijo takšen življenjski slog, ne skrivajo več. Ali je takšno razmerje smiselno tudi za vaju?

V zahodnjaških družbah se veliko govori o odprtem razmerju ali zakonu. Za nekatere pare je že misel na ‘deljenje’ partnerja grozovita, a število takšnih, ki sebe lahko predajo več osebam hkrati in opazujejo partnerja v objemu drugih ljubimcev, narašča – v tem smislu, da se takšni parine skrivajo več, saj tega ne dojemajo kot tabu temo, temveč kot način njihovega življenja.

Skladno življenje med dvema osebama je tradicionalni normativ naših družb in tudi raziskave, objavljene v Journal of Sex & Marital Therapy, so pokazale, da je eden od petih Američanov v odprtem odnosu, takšna vrsta razmerja pa je nekaj, na kar se vedno več ljudi opira.

Eden od petih Američanov je v odprtem odnosu.
Eden od petih Američanov je v odprtem odnosu.

Razklanost med predanostjo eni osebi in odprtim odnosom je vprašanje, ki ima vpliv na vse vpletene v odnosu, zato je smiselno najti skupne odgovore na vprašanja, ali je tudi za vaju odprto razmerje smisleno, preden meja med odprtim odnosom in skokom čez plot postane nejasna.

Začnita s temi štirimi vprašanja, ki so vama lahko izhodišče pri odločanju, v kakšnem zakonu želita živeti ‘do konca svojih dni’.

1. Zakaj naju takšna vrsta odnosa privlači?

Če se bosta pogovarjala o tem, da si želita živeti v odprtem odnosu, poskrbita, da to zamisel tudi podpreta z argumentom, saj zakonski svetovalci menijo, da namen odprtega odnosa ne bi smel biti namenjen reševanju neizpolnjenih potreb v primarnem odnosu. Zakaj želite to poskusiti?

Kaj vam ideja o odprtem odnosu predstavlja? Ali izhaja iz želje, da bi okrepila že močan odnos ali pa poskušata zapolniti praznino v razmerju?

Zakaj naju takšna vrsta odnosa privlači?
Zakaj naju takšna vrsta odnosa privlači?

2. Kako si želiva, da je videti odprt odnos?

Vsaka večja sprememba v življenju zahteva racionalen in realen premislek in načrt, tako je tudi pri odprtem odnosu. Odgovorita si na vprašanje, kako želita, da odprt odnos deluje, saj bosta le na tak način dosegla, da bosta poštena drug do drugega.

Zakonski svetovalci pravijo, da bi morala biti iskrena drug do drugega glede lastnih pričakovanj o razmerju in ugotoviti, kako bi se spremenil vajin odnos, če bi se odločila za odpro razmerje. Medtem ko razmišljata o fantazijskih scenarijih in užitku, je pomembno razmisliti tudi o drugi strani kovanca in vseh preprekah, ki jih lahko odpre odprt odnos.

3. Ali je najin odnos stabilen?

Vstopanje v odprto razmerje je razburljivo, a vaju postavi tudi pred izzive, ki lahko škodijo razmerju, če vajin odnos ni močan že na samem začetku. Če s partnerjem mislita, da vajino razmerje propada, je to trenutek, da se odpravita na terapijo in si prizadevata za krepitev odnosa, preden sploh vstopita v odprto razmerje, pravijo ezakonski svetovalci.

Ali je najin odnos stabilen?
Ali je najin odnos stabilen?

4. Kako veva, da odprt odnos deluje?

Če vstopita v odprt odnos, s katerem se oba strinjata, pripravita načrt, kako bosta preverila, ali je vajin odnos še vedno močan. Vprašajta se, kako pogosto želita preverjati, kaj v razmerju počneta..

rehod v odprt odnos je lahko težak, saj pari pogosto ne vedo, ali in kdaj bodo imeli pogovore o tem, kako se počutijo, kaj delajo in ali so pripravljeni za nadaljnje spremembe, pravijo zakonski svetovalci.

Dodatne Informacije

Več informacij:
tandfonline.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!