감자에 싹이 났나요? 그렇다면 조심해야 합니다. 싹이 트는 발아 괴경에는 독성 물질이 포함되어 있을 수 있습니다. 그러므로 아직 먹을 수 있는 것과 버려야 하는 것을 배우고 인식하는 것이 필요하다.
Krompir spada med najbolj priljubljena živila na svetu, pridelajo ga približno 300 milijonov ton na leto. Težko je verjeti, da krompir pravzaprav lahko uvrstimo med strupene rastline. Zdravju so lahko škodljivi predvsem kaleči gomolji, v katerih nastaja alkaloid solanin.
Če krompir stoji na temnem in hladnem mestu, bo ta dlje časa ostal svež. Ker pa krompir večinoma hranimo v stanovanju, kjer ga ne morem postaviti na hladno, ta hitreje vzklije.
Na kaj morate biti pozorni, ko vidite gomolje?
V kolikor je krompir vzklil in so kalčki kratki in jih ni veliko, potem krompir lahko pojeste, saj v njih ni veliko snovi, ki bi povzročale simptome zastrupitve.
Kdaj krompirja ne smete jesti ?
Če so kalčki veliki in je krompir okoli njih mehak in naguban, je zelo verjetno, da vsebuje stupeno snov solanin, zato je dobro, da le tega ne jeste. V kolikor je krompir še vedno trd in ni spremenil oblike, ga vseeno lahko pojeste. Če so kalčki in krompir zeleni, pa je potrebno te dele odstraniti, saj so nevarni za zdravje.
Znaki zastrupitve:
- pekoč občutek v žrelu
- 두통
- 피로
- 약점
- 구토
- bolečine v trebuhu
- močna driska
- 온도 상승