fbpx

레시피: Rösti - 감자 패티

Recept za rösti

Rösti je švicarska nacionalna hrana. Gre za preprosto jed iz krompirja, ki pa je, podobno kot Roger Federer, pravi simbol in ponos države. Izhaja iz kantona Bern, kjer je bila nekdaj osnovna sestavina nasitnega kmečkega zajtrka, in iz časov, ko v kmečkih hišah ni bilo drugega kot ponev in ognjišče, zato je logično, da je ni težko pripraviti.

Rösti (tudi resti) se je od jedi za zajtrk spremenil v prilogo, ki jo običajno strežejo s špinačo ali mesom. Postrežejo vam jo v vseh švicarski restavracijah, toda ponjo vam ni treba več sto kilometrov daleč. Krompirjeve polpete si lahko namreč pripravite tudi sami doma.

더 읽어보기: 레시피: 간편한 애호박 파이

Rösti z lososom.
Rösti z lososom.

Če bo rösti priloga mesu z omako, ga pripravite iz kuhanega krompirja, če bo samostojna jed in pečen npr. skupaj s sirom, uporabite surovega.

Recept za rösti:

Sestavine za rösti (za 4 osebe):

  • 750 g krompirja
  • 1 srednje velika čebula
  • 버터 3테이블스푼
  • 소금
  • 후추

Postopek priprave röstija:
Krompir operemo, damo v lonec in prekrijemo z vodo. Kuhamo od 15 do 20 minut (krompir ne sme biti preveč kuhan). Vodo odlijemo in pustimo, da se krompir ohladi v olupku. Šele nato ga olupimo in naribamo. Nato olupimo še čebulo, jo drobno nasekljamo in dodamo v posodo s krompirjem. Posolimo, popopramo in premešamo. V ponvi segrejemo dve žlici masla (lahko tudi olja), dodamo nariban krompir in z lopatko pretlačimo. Pečemo pribl. 15 minut na srednjem ognju/temperaturi oz. toliko časa, da začne nastajati zlatorumena skorja. Krompirjev narastek za hip odstranimo, ponev premažemo s preostankom masla in enako dolgo pečemo še drugo stran. Rösti lahko kombiniramo z zelenjavo, ki jo je moč naribati, mesom, slanino, sirom ipd. Pri tem je treba upoštevati, da mora dve tretjini vedno predstavljati krompir, sicer mešanica ni dovolj kompaktna. Pa dober tek!

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.