fbpx

Koliko kilometrov lahko še prevozite, potem ko se prižge lučka za gorivo?

Foto: envato

O-o, med vožnjo po avtocesti je zagorela lučka za gorivo. Je skrajni čas, da zavijete na bencinsko črpalko ali imate pred seboj še nekaj deset kilometrov?

Ko se prižge lučka za gorivo, je pravi čas, da začnete razmišljati o obisku bencinskega servisa. Koliko kilometrov še lahko prevozite, ko enkrat zasveti lučka za gorivo, je odvisno od posameznega avtomobila. Vključno z znamko in modelom. Pa tudi od vozniških navad in varčnosti avtomobila. V športnem avtomobilu, ki kuri veliko goriva, boste naredili precej manj kilometrov kot v varčnem enoprostorcu.

Koliko kilometrov lahko prevozite, ko se enkrat prižge lučka za gorivo?

Število kilometrov, ki jih lahko prevozite, ko se prižge lučka, je relativno. Običajno zasveti, ko je rezervoar poln le še 10-15%. Na splošno pa naj bi bilo, ko zasveti lučka za gorivo, z manjšim avtomobilom varno prevoziti še kakih 50 km, z večjim pa okrog 80 km. Velikost vozila namreč vpliva tudi na velikost rezervoarja. Pri manjših avtomobilih je ta praviloma manjši, zato imate, ko zasveti lučka za gorivo, na voljo manj bencina kot v večjem.

Foto: Unsplash/Jaromir Kavan

Poleg tega je potrebno upoštevati še nekaj drugih dejavnikov. Starost in stanje avtomobila bosta vplivala na stanje goriva, prav tako tudi razmere na cesti. Hladno vreme bistveno poviša porabo goriva v vozilu, zato je potrebno prej obiskati črpalko kot v toplejših mesecih.

Ali je slabo voziti z lučko za gorivo?

Predolga in prepogosta vožnja s skoraj praznim rezervoarjem bo vašo črpalko za gorivo obremenila bolj kot običajna obraba. In ko črpalka za gorivo odpove, je avto neuporaben, dokler je ne zamenjate. Sčasoma lahko pride tudi do zamašitve filtra za gorivo, saj vaš avto začne skozi motor vleči umazanijo in ostanke. Tvegate tudi poškodovano črpalko za gorivo in celo napake pri vžigu motorja. Redkejše polnjenje rezervoarja za gorivo ne pomeni, da boste prihranili denar. Pravzaprav vas lahko škoda, povzročena na vašem vozilu, na koncu stane več denarja.

Foto: Unsplash/Engin Akyurt

Ali je slabo voziti se s prazno baterijo v električnem avtomobilu?

Prazna baterija električnega vozila ne bo le poškodovala, temveč bo tudi preprečila, da bi v prihodnje avtomobil lahko popolnoma napolnili. Splošno pravilo velja, da baterija ne pade pod 20 %.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.