fbpx

Znanstveniki so dokazali: Če mobilni telefon uporabljate tolikokrat na dan, to škoduje vaši plodnosti

Foto: envato

Mobilni telefoni so postali del naših življenj, a niti zavedamo se ne, da lahko škodujejo in onemogočajo našo željo po otrocih. Kako mobilni telefon vpliva na plodnost?

Nova raziskava je namreč pokazala, da mobilni telefon vpliva na plodnost. V študiji, objavljeni oktobra 2023, so raziskovalci z Univerze v Ženevi (UNIGE) ugotovili, da je bila povprečna koncentracija semenčic nekoč približno 99 milijonov na mililiter, zdaj pa je padla za manj kot polovico – na približno 47 milijonov.

Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da koncentracija semenčic pod 15 milijonov na mililiter močno oteži sposobnost zanositve. Poleg tega, ko koncentracija pade pod 40 milijonov, se zmanjša verjetnost uspešne zanositve.

mobilni telefon vpliva na plodnost
Foto: envato

Raziskovalna skupina je prepričana, da je upad kakovosti semena posledica sodobnih vplivov okolja in življenjskega sloga. Mednje sodijo debelost, uživanje alkohola, stres, izpostavljenost pesticidom in kajenje. Pa tudi izpostavljenost elektromagnetnemu sevanju – mobilni telefon pa je eden izmed teh faktorjev. Njihove ugotovitve so podrobno opisane v recenzirani reviji Sterility and Fertility. Kažejo, da vse večja odvisnost od mobilnih naprav močno vpliva na biološke funkcije posameznika.

Kako mobilni telefon vpliva na plodnost: Raziskava med mladimi moškimi

Raziskovalna ekipa je v ta namen analizirala podatke 2886 zdravih švicarskih moških, starih od 18 do 22 let, kar predstavlja aktivno starost za reproduktivno zdravje. Ti udeleženci so sami poročali o podrobnostih o svojem življenjskem slogu, splošnem zdravju in še posebej o svojih vzorcih uporabe mobilnega telefona.

Foto: Unsplash/Erik Mclean

Na podlagi tega so raziskovalci prišli do zanimivih ugotovitev. Moški, ki so mobilni telefon uporabljali več kot 20-krat na dan, so imeli koncentracijo sperme 44,5 milijona na mililiter. V nasprotju s tem so moški, ki so telefon uporabljali manj kot enkrat na teden, pokazali višjo koncentracijo sperme 56,5 milijona na mililiter.

Napredna tehnologija ima manjši negativni vpliv na semenčeca

Druga zanimiva ugotovitev študije je bila, kako se je razmerje med uporabo mobilnega telefona in kakovostjo sperme razvijalo skupaj z napredkom v tehnologiji mobilnega omrežja. V začetni fazi študije, od leta 2005 do 2007 (omrežje 2G), je bil negativen vpliv na koncentracijo semenčic precej opazen. Z napredkom mobilne tehnologije v 3G in nato v 4G, pa se je ta škodljivi učinek zmanjšal.

Raziskava sicer ni dokončno povezala uporabe mobilnega telefona z drugimi vidiki kakovosti semena, kot sta gibljivost in morfologija sperme. Ugotovljeno je bilo tudi, da navada nošenja mobilnega telefona v žepu hlač ni pokazala pomembne korelacije z zmanjšanjem kazalnikov kakovosti semena.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.