fbpx

Kako pravilno pražiti čebulo, da ohranite vsa hranilne snovi

Foto: envato

Ste se kdaj vprašali, ali pripravljate čebulo na najboljši možen način? Ali veste, da obstaja trik, ki ohranja vse hranilne snovi v tej čudoviti sestavini? Poglejmo, kako pravilno pražiti čebulo?

Kako pravilno pražiti čebulo, da ne izgubimo njenih dragocenih zdravilnih lastnosti? Čebula, čeprav pogosto zavzema skromen prostor v kulinaričnem svetu, nosi s seboj bogastvo hranil in zdravilnih lastnosti.

Shranjujte jo na hladnem, suhem in temnem mestu, stran od neposredne sončne svetlobe. To bo preprečilo prezgodnje gnitje ali izgubo hranil.

Zakaj je pomembno vedeti, kako pražiti čebulo?

Znana je po visoki vsebnosti vitamina C, ki igra ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Vsebuje tudi vitamine B kompleksa, kot sta folna kislina in tiamin, ki sta ključna za presnovo in energijske procese v telesu.

Narežite čebulo in počakajte. Foto: Mali Maeder / Pexels

Minerali, kot so cink, fosfor in magnezij, so prav tako prisotni v čebuli in prispevajo k ohranjanju zdravih kosti, živčnega sistema ter celotnega telesnega ravnovesja.

Poleg tega pa je eden redkih virov organskega selenija, ki ima močne antioksidativne lastnosti in lahko pomaga pri zaščiti celic pred poškodbami prostih radikalov.

Alicin, žveplova spojina

Čebula ji dolguje svoj značilni vonj. Je njena ključna sestavina, ki ji pripisujemo številne zdravilne učinke. Alicin ima protivnetne, antibakterijske in antioksidativne lastnosti, ki podpirajo boj proti različnim boleznim ter krepijo splošno zdravje organizma.

Trik, kako pražitin čebulo

Pravilna priprava čebule igra ključno vlogo pri ohranjanju teh hranilnih vrednosti.

Kako pravilno prepražiti čebulo? Priporočljivo je, da po sekljanju čebule počakate 10 minut, da se alicin stabilizira, preden se lotimo nadaljnje priprave jedi.

Čebula. Foto: Mart Production / Pexels

Pomembno je vedeti tudi, da kratek čas praženja čebule lahko zmanjša njen zdravstveni učinek, saj visoka temperatura vpliva na alicin, pomembno sestavino zdravilnih lastnosti čebule.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.