fbpx

Krilata Gaja

Kako se posameznik odloči, da bo svojo kariero posvetil varstvu okolja in pomoči ljudem? Pravičnost. To je ena od mojih temeljnih vrednot. Že kot otroku mi je šlo ''blazno v nos'', če kaj ni bilo pravično. Moja izbira kariere se ni zgodila čez noč. Tudi moja vzgoja je deloma kriva za to, saj smo ...

Kako se posameznik odloči, da bo svojo kariero posvetil varstvu okolja in pomoči ljudem?

Pravičnost. To je ena od mojih temeljnih vrednot. Že kot otroku mi je šlo ”blazno v nos”, če kaj ni bilo pravično. Moja izbira kariere se ni zgodila čez noč. Tudi moja vzgoja je deloma kriva za to, saj smo že od nekdaj doma živeli na varčen, transekološki način. Veliko so k moji odločitvi prispevala tudi potovanja.

 

Obstaja veliko okoljevarstvenih organizacij. Čemu si se odločila prav za Umanotero?

Umanotera na krovni način pokriva trajnostni razvoj. Le-ta temelji na miselnosti, ki pravi, da je možno zadovoljiti svoje trenutne potrebe, ne da bi pri tem ogrožali zadovoljevanje potreb prihodnjih generacij. Je nevladna in neprofitna organizacija, ki deluje na mnogih makro- in mikronivojih. Njeno delovanje lahko vidimo v ekološkem ozaveščanju ljudi in vplivanju na odločevalce preko razvojnih projektov, v projektih, kamor se lahko konkretno vključijo tudi ostali in s katerimi pomagamo tako ljudem, živalim, kot okolju.

 

Si projektni vodja projekta Krilca, darila s čarobno močjo. Kaj pravzaprav so Krilca?

Krilca so projekt, ki ponuja posameznikom, podjetjem in drugim, ki so zainteresirani, da se konkretno in aktivno vključijo in prispevajo svoj delež k uveljavljanju trajnostnega razvoja. Krilca so družbeno odgovorna darila. S tem ko nekoga obdarujemo, naredimo s Krilci v njegovem imenu dobro delo. Naše donacije ne dobi tovarna ali neka organizacija, temveč bitja v stiski. Naš nakup darila ne obremeni okolja, temveč lahko osreči otroka, reši amazonsko želvo, kupi del tropskega deževnega gozda ali pripomore k ohranjanju svetovnega naravnega bogastva … Izbira Krilc je pestra. Lahko se zavzamemo za sajenje avtohtonih drevesnih vrst v Sloveniji, z darilom Tihi prijatelj pomagamo detabuizirati smrt v sodelovanju z organizacijo Hospic, … Obdarovanec dobi voščilnico z unikatno ilustracijo in informacijo, kam je bila dana vrednost njegovih Krilc. Želeli smo se oddaljiti od že ustaljenih praks zbiranja donacij za delovanje organizacije, kjer ne vemo konkretno, za kaj je bil naš denar porabljen. Donacije smo konkretizirali in jih trajnostno naravnali. Če kupimo šolske potrebščine za otroka v Gani, se trajnostna naravnanost kaže v tem, da smo mu omogočili šolanje, mu pomagali do izobrazbe, s pomočjo katere se lahko sam izkoplje iz zubljev večnega kroga revščine.

 

Kako je prišlo do zamisli za tovrstno doniranje?

Ideja je prišla iz Velike Britanije leta 2003. Organizacija se imenuje The Charities Advisory Trust. Direktorica organizacije je prišla do te zamisli, ko je za svojo sestro, ki ima že vse in ničesar ne potrebuje, iskala primerno darilo. Tako se je domislila, da bo v njenem imenu naredila nekaj dobrega za človeštvo. Tovrstno zbiranje denarja za različne dobrodelne namene je v Evropi že razširjena praksa, medtem ko smo v Sloveniji trenutno edina organizacija, ki se ukvarja s tovrstnim obdarovanjem.

 

 

Kakšne so tvoje ugotovitve glede dobrodelnosti med Slovenci? Se razlikujemo od tujine?

Smo dobrodelni in radi pomagamo, vendar inovativne ideje, ki nimajo toliko tradicije, pri nas težje prodrejo do ljudi. Morda izvira nezaupanje v nove načine doniranja predvsem iz tega, da je pojav nevladnih organizacij pri nas dokaj nov. V Veliki Britaniji je tradicija zbiranja donacij preko nevladnih dobrodelnih organizacij prisotna že zelo dolgo.

 

Kdo je kupil največja Krilca do sedaj?

SID banka. Odločili so se, da bodo za poslovna darila kupili sadike avtohtonih slovenskih drevesnih vrst. S sajenjem kar 400 sadik redkih drevesnih vrst smo povečali pestrost gozdov in polj ter tako zaščitili naravni sistem in značilno slovensko krajino.

 

Kaj lahko stori posameznik, če nima denarja, a želi pomagati?

Na voljo mu je prostovoljno delo. Svoje delo lahko ponudi organizacijam na različnih nivojih, od ozaveščanja do konkretnega dela v organizaciji. Lahko sodelujemo pri različnih akcijah. Naslednje leto bo potekala akcija Očistimo Slovenijo, katere namen je v enem dnevu s simultanimi akcijami po celi državi očistiti Slovenijo divjih odlagališč odpadkov. Glavno je, da ne ostanemo pasivni.

 

In tvoja želja za leto 2010 je?

Da bi ljudje globalno ugotovili skupen cilj v svojem načinu življenja in se začeli ravnati v skladu s svojim spoznanjem. Posledično bomo bolj veseli kot družba in kot posamezniki.

 

 

Dodatne Informacije

Gaja Brecelj

www.krilca.si

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.