fbpx

Kuhinje sveta – Španija

Življenje je prekratko, da ne bi jedli dobro. Tako nekako se glasi eden izmed španskih pregovorov, ki se ga domačini še kako držijo.

Hrana tu ni le vir preživetja, je druženje, je pogovor, je uživanje. Pa naj gre za hitro službeno malico, za prigrizek ob pivu, za štiriurno družinsko kosilo ali za piknik v parku.

Španska kuhinja bazira na preprostih in svežih sestavinah. Dve osrednji sta olivno olje in česen. Geografska raznolikost, vremenski pogoji, etične in kulturne razlike so v Španiji vplivale na to, da so po različnih koncih države v ospredju drugačne sestavine, jedi ali način priprave. Na severu je več enolončnic, na jugu več cvretja, v notranjosti so pogoste jedi z žara, ob obalah morske jedi, ki jih v hribovitih delih zamenjata govedina in jagnjetina. V Andaluziji se jé bolj pikantno in od tu izvira slavni Gaspacho- mrzla paradižnikova juha. Kastilja je raj za ljubitelje pečenk, Extremadura slovi po suhomesnatih svinjskih izdelkih, v Baskiji prevladujejo ribje jedi, v Asturiji pa je doma enolončnica fabada, pripravljena iz stročjega fižola in svinjine. V Galiciji uspevajo pomarančni in oljčni nasadi, v Valenciji pa riževa polja in tu najdemo mnogo jedi z rižem in žafranom. A prav vsi španski kraji si delijo nekatere tradicionalne jedi, ki špansko kulinariko nosijo v svet.

Kraljica paella
Če pomislimo na špansko kuhinjo, se večina najprej spomni na paello. Okusna pisana rižota, v kateri se mešajo morski sadeži, ribe, meso, zelenjava naj bi izhajala iz Valencije, čeprav je po svetu poznana kot tradicionalna španska jed. V grobem obstajajo tri različice paelle, čeprav je v resnici pisanih rižot ravno toliko, kolikor je njenih kuharjev. Valencijska paella sestoji iz belega riža, zelene zelenjave, mesa (zajec, piščanec ali raca), polžev in fižola. V morski paelli meso in polže nadomestijo z ribo in morskimi sadeži, izpustijo tudi fižol in zeleno zelenjavo, dodajo pa kakšno sezonsko zelenjavo. Mešana paella pa je sestavljena iz svobodne kombinacije mesa, morskih sadežev, zelenjave. Še dve ključni sestavini vsake paelle sta žafran in olivno olje.

Tortilja ”patata”, sir in mesnine
To so tri nepogrešljive jedi vsake španske hiše. Tortilja ”patata” je španska omleta-  običajno jo poimenujejo le tortilja. Tradicionalna španska tortilja je tanka jajčna omleta s krompirjem, popečena v olivnem olju. Ponekod dodajo tudi čebulo, drugje meso, toda tradicionalisti trdijo, da je najboljša po originalnem receptu brez odvečnih dodatkov. Tortiljo Španci jedo toplo ali hladno, lahko služi kot prigrizek, kot glavna jed ali kot hrana na pikniku. Sir je prav tako pomemben element tamkajšnje kuhinje in več vrst sira izvira iz Španije. Tudi tu se v različicah sira kaže geografska raznolikost države. Iz Galicije npr. izhajata lahka sira Tetila in San Simon, v Kastiliji je doma močan ovčji sir Manchego, Extremadura pa slovi po kozjem siru Izbores. Poleg sira so v Španiji nepogrešljive mesnine in pravijo, da ima skoraj vsaka vas značilno suho mesnino. Pri mesu največ uporabljajo svinjino, nekje v višjih regijah tudi govedino in jagnjetino.

Tapasi – prigrizki skozi cel dan
Za Špance velja, da radi skozi cel dan nekaj grizljajo in zato so se tako zasidrali prigrizki, t.i. tapasi, katerim so namenjeni posebni tapas bari. Tu se zbirajo mladi in stari Španci, ter si ob pivu ali sangriji obvezno privoščijo prigrizek. T.i. ”tapas tradicija” služi druženju, pogovoru in seveda uživanju ob dobri hrani. Vsak Španec ima bojda svoj najljubši tapas bar, sicer pa prigrizke ponujajo prav povsod, v še tako majhnem lokalu. Tapasi so lahko čisto preprosti ali prava kulinarična umetnost, vsebujejo pa sir, ribe, jajca, zelenjavo, cvrtke, pecivo, kanapeje …

Za povrhu pa kozarček vina in sladica
Hrana v Španiji ne služi le preživetju, temveč je zasidrana v kulturi kot druženje, užitek, razvajanje. Zato ni nič čudnega, če družinsko kosilo traja štiri ure ali več. Ob hrani ali prigrizku je skoraj obvezen kozarček vina, med najbolj znane sorte sodita beli albariño in rdeči tempranillo. Konec obroka je tudi v Španiji čas za sladico in tu se še danes čuti afriški vpliv iz zgodovine. Veliko namreč uporabljajo mandlje, med, cimet, kandirano sadje, jajca in sladke sirupe. Kraljujeta rižev puding in flan- sladica iz jajčne kreme in karamele, ki jo dobimo po celem svetu, toda v različnih interpretacijah. In ne bomo krivični do drugih če rečemo, da je španska različica flana med najbolj okusnimi. Velja za zelo ”čisto”, toda neverjetno okusno. Takšna kot je pravzaprav celotna španska kulinarika.

Dodatne Informacije

Španske restavracije v bližini:

Don Felipe
Streliška 22, Ljubljana
01 434 38 62

Bodega Marques
Parisergasse 1, Dunaj
(+43) 1 5339170

Bodega y Vinoteca Española
Belvedergasse 10, Dunaj
(+43) 1 504 5500

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!