fbpx

Lahka vadba: ključ za daljše življenje po mnenju strokovnjakov

Foto: envato

Ne visoko intenzivna vadba, po mnenju strokovnjakov je predvsem lahka vadba tista, ki bo izboljšala vaši gibčnost, skrajšala okrevanje po poškodbah in preprečila neprijetne padce ter pripomogla k daljšemu, bolj kvalitetnemu življenju.

V mlajših letih lahko naredimo veliko za zdravo starost. Marsikdo ob tem pomisli na zdravje srca in ožilja, spet drugi na fizično aktivnost. Po podatkih ameriškega Center for Disease Control and Prevention (CDC) pa so prav padci glavni vzrok za poškodbe in posledično smrt v starejših letih, prav zato priporočajo nekoliko drugačno vadbo. Takšno, ki krepi vašo gibljivost, zaradi česar je v Ameriki dobila naziv kar »Mobility exercises«. Vadba za mobilnost, kot bi se glasil slovenski prevod, pripomore k boljšemu gibanju in manjši verjetnosti za padce.

Foto: Unsplash/Alora Griffiths

Fitnes strokovnjak in avtor vrste literature na to tematiko Len Glassman  opozarja, da gre pri vajah za mobilnost, predvsem za sposobnost sklepov za aktivno in pasivno premikanje. S pomočjo vadbe za mobilnost se boste dodobra razmigali, istočasno pa boste prepoznali tudi posamezne toge skeletne strukture v telesu in s starostjo povezane spremembe kosti ter hrustanca.

Vadba za mobilnost se začne z dinamičnim ogrevanjem, ki poteka skozi rotacije trupa in globoke počepe z lastno težo ter podobne vaje. S tem se izboljša sklepna tekočina v sklepni ovojnici, ki pripomore k boljši gibljivosti sklepov in zmanjšuje trenje. Vadba mobilnosti pripravi naše telo na stres intenzivnejše vadbe, zato z njo resnično ne morete zgrešiti.

Foto: Unsplash/Littpro Inc

Dinamične vaje za ogrevanje, ki služijo za zaščito sklepnih površin, so najboljši način za povečanje vaše mobilnosti. Strokovnjaki priporočajo kroženje z boki (stojte na eni nogi, uporabite pult za oporo in z nasprotno nogo nežno rišite kroge po zraku), hojo po peti in prstih ter kroženje z rokami.

Te preproste vaje lahko izvajate pred izbrano športno aktivnostjo, medtem ko se boste med recimo tekom, dobro spotili, pa bodo te vaje poskrbele za vašo dolgoročno gibljivost. Preden začnete s katerim koli novim režimom vadbe, je vedno dobro, da se pogovorite s svojim izbranim zdravnikom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!