fbpx

Letalsko pohištvo ali kokpit v domači dnevni sobi

Odsluženi deli letal se transformirajo in ponovno zaživijo v najrazličnejših oblikah pohištva. Iz neba v našo dnevno sobo.

Letalo je od nekdaj najbolj fascinantno prevozno sredstvo. Znova in znova je prijetno opazovati vzlete in pristanke, bodisi doživljati lete ali le sanjariti in srkati kavo ob letališkem oknu.

Letala navdihujejo tudi umetnike in ustvarjalce, ki preživetim letalskim delov vdihujejo novo življenje. Eno izmed njih je kalifornijsko podjetje Motoart, ki izdeluje pohištvo iz vintage letalske opreme. V svoje izdelke vdihujejo funkcijo, zgodovino in kanček eklektizma. V njihovem delu pa se v prvi vrsti zrcali neizmerna ljubezen in strast do vsega, povezanega z letalstvom.

Dinamični bar iz pokrova letalskega Pratt Whitney-jevega motorja, ki je poganjalo Boeing 747.
Dinamični bar iz pokrova letalskega Pratt Whitney-jevega motorja, ki je poganjalo Boeing 747.

Če se gibljemo v letalskem žargonu posadko MotoArt-a sestavljata pilota Donovan Fell in Dave Hall, v celotni posadki pa je še nekaj posameznikov. Kot je običajno pri uspešnih zgodbah, se je tudi ta pričela v garaži pred enajstimi leti, danes pa Donovan in Dave prodajata najraje ali predvsem največ bogatašem. ”Ko bogataš vidi naše izdelke se mu zasvetijo oči. Zavidamo jim in oni zavidajo nam. Potem sklenemo posel,” je nekoč dejal eden izmed lastnikov. Motoart nima nič poceni, ima pa zagotovo unikatne izdelke iz delov, ki jih je težko najti in so že sami po sebi veliko vredni. Pač ni poceni sedeti za mizo iz delov letala iz 2. svetovne vojne ali uživati na stolu, ki je doživelo vietnamsko vojno. Kot so nekje zapisali – Motoart reciklira za bogate.

Osemdeset odstotkov strank Motoarta je moških in nekateri celo priletijo z letalom v ta del Kalifornije, da bi si ogledali delavnico ki je – kako le drugače – opremljena v letalsko poezijo. In nihče ne odide razočaran, saj je težko (ali nemogoče) reči, da je bilo karkoli podobnega že kje videno.

Dodatne Informacije

Še nekaj zanimivosti:

– Nekoč so klicali v Motoart iz nekega hotela ter želeli naročiti tristo barskih mizic iz letalskih kril, a jim žal niso mogli ustreči. ”Če bi živel tisoč let ne bi mogel najti dovolj letalskih kril,” pravi Felt.

– Fell je naredil dvajset miz iz letalskih vrat, ki jih je kupil za 100 dolarjev na kos. Prvo mizo so prodali za 4000 dolarjev in potem so konstantno zviševali ceno, da bi videli, kako visoko bo šlo. Zadnjih deset miz so prodali po 10.000 dolarjev (na kos!)

– Konferenčna miza, ki so jo izdelali iz kril biplana iz dvajsetih let, je bila ocenjena na 35.000 ameriških dolarjev.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!