fbpx

Ljubljana – otroštvu naproti

Naj bo današnji izlet namenjen tako našim otrokom kot tudi otroku, ki se še vedno skriva v vsakem od nas. Privoščimo si obilen zajtrk, ne da bi preštevali kalorije in se obremenjevali z višino holesterola v naši krvi.

Danes je dan, ko smo lahko brez skrbi, zato se odpravimo na slasten zajtrk v Le petit caffé, kjer že na vratih diši po svežih rogljičkih in drugih dobrotah, ki jih nudijo za zajtrk. Kavarna odpre svoja vrata že ob 7.30 in jih zapre ob 23. uri, med vikendi pa je odprta od 9. do 24. ure. V prijetnem ambientu ob zvokih francoskih šansonov v mislih za hip pobegnemo v eno izmed kavarn na pariškem Montmartru. A ne za dolgo, saj nas naši mali neučakanci že vlečejo za rokav in nas preganjajo naprej. Še zadnjič potopimo naša usta v pene bele kave “Le petit caffe”, recimo prijaznemu osebju au revoirter se zapeljimo do Mosteca, kjer nas pričakuje kar 691 živali Ljubljanskega živalskega vrta. Na 19,6 hektarja površine živi 148 različnih vrst živali iz vsega sveta, ki jih lahko obiščemo vsak dan od 9. do 18. ure, v poletnem času pa do 19. ure zvečer. Za obisk bomo odšteli od 3,5 do 6 evrov, če pa bomo s seboj pripeljali tudi našega pasjega ljubljenčka, še 1 evro več. Za popolnejše doživetje živalskega sveta lahko sodelujemo pri hranjenju živali, saj nam v živalskem vrtu ponujajo, da ob spremstvu oskrbnika za 4,20 evrov pomagamo napolniti želodčke rjavega medveda, indijskega slona, rožnatih pelikanov, risov ali indijskih ježevcev, ki nam bodo svojo hvaležnost kazali vsak na svoj hudomušni način. Živalski vrt nam poleg spoznavanja s številnimi živalskimi vrstami ponuja tudi možnost praznovanja rojstnega dneva, strokovno vodenje, delavnice za otroke, igranje na velikem otroškem igrišču in še veliko več. V kolikor pa se je nam ali našim najmlajšim zmehčalo srce pri ogledu vseh teh simpatičnih živalic in razmišljamo, da bi tudi mi radi skrbeli za eno, bomo z našo odločitvijo razveselili kateregakoli kosmatinca, ki v Zavetišču za zapuščene živali Gmajnice čaka na novega prijaznega lastnika in topel dom. Zavetišče leži na obrobju Ljubljanskega barja, nekaj kilometrov pred Brezovico, in je namenjeno začasnemu bivanju mačk in psov, ki nimajo lastnikov. Kdor pa glede posvojitve še ni odločen, bo dobro delo naredil tudi s sprehajanjem psičkov med vikendi od 12. do 13.30 ure ali med tednom od 11. do 12. ure ali od 15.30 do 17. ure.

Ležanje v travi
Nato pa iz sprehoda, hop, nazaj v prestolnico, kjer se na poti ustavimo na Brdu v Pizzeriji Azur, naročimo nam najljubšo pico in si za posladek privoščimo še čokoladni suffle z vanilijevim prelivom, vse skupaj za približno 10 evrov. Čeprav malce leni po slastnem obroku in z mislijo na popoldanski spanec, se zapeljemo naprej skoraj do centra mesta, kjer leži največji in najlepši ljubljanski park, park Tivoli. Tam se uležemo v travo in opazujemo različne figure, ki jih rišejo oblaki. A verjetno ne za dolgo, saj nas bodo naši malčki hoteli prepričati, da je boljša zabava na otroškem igrišču v bližini ribnika. Na številnih igralih, ki jih ponuja igrišče od 8. do 20. ure zvečer, se ponovno spomnimo, kako lepo je biti otrok, se spustimo po toboganu in “zaguncajmo” visoko v zrak. Obisk igrišča je brezplačen, zato ne bo problem po naših žepih izbrskati kovance v vrednosti 0,83 evra za kepico sladoleda, ki jo nudijo v kavarni Čolnarna v bližini. V njihovih prostorih so med vikendi od 11. do 13. ure organizirane tudi otroške delavnice; v aprilu na temo ekologije. Lahko pa se odločimo za drugačno popestritev in se zapeljemo en krog na vpregi islandskih konjev, ki čaka na nas pred igriščem. Vožnja ni nevarna, zato je primerna za vse otroke od 2 do 99 let. Tisti, ki pa bi si zaželeli pravega jahanja, ga le malce stran, zraven dobro poznane gostilne Čad pod Rožnikom, nudijo v jahalnem klubu Rožnik. Cena individualne ure jahanja islandskih konjev je 20 evrov, zanjo pa se lahko odločimo ob sobotah od 9. do 13. ure ali med tednom od 15. do 19. ure.

Visoko nad oblaki
Iz sedla skočimo nazaj na trda tla in se zopet odrinemo visoko v zrak, ko bomo na balonu poleteli nad mestom. Polet na višinah med 50 in 1000 metri traja približno od 60 do 90 minut, zanj pa bomo odšteli 82,60 evra ali 41,30 evra za otroke do 12. leta. Zbirno mesto za to vznemerljivo izkušnjo je pred Slovenskem turističnim informacijskim centrom ob 17. uri (ali ob 9. uri zjutraj), od koder nas balonarska ekipa odpelje na kraj vzleta in poskrbi za popolno varnost poleta. Pred nami pa je še zadnji cilj: da ujamemo risanko na naših TV-ekranih in med prebiranjem pravljic za lahko noč sladko zaspimo.

Dodatne Informacije

Informacije:

KAVARNA LE PETIT CAFFE – Trg francoske revolucije 2, Ljubljana (01) 251 25 75
ŽIVALSKI VRT LJUBLJANA – Večna pot 70, Ljubljana, (01) 244 21 82
ZAVETIŠČE ZA ZAPUŠČENE ŽIVALI Gmajnice 30, Ljubljana, (01) 256 02 79
PIZZERIJA AZUR – Cesta na Brdo 33, Ljubljana, (01) 423 24 23
JAHALNI KLUB ROŽNIK – Jože Čad, Cesta na Rožnik 20, Ljubljana, 040 831 922
ČOLNARNA TIVOLI – ob ribniku v parku Tivoli, (01) 251 11 60
SLOVENSKI TURISTIČNI INFORMACIJSKI CENTER (STIC) – Krekov trg 10, Ljubljana, (01) 306 45 75

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!