fbpx

Ljudje, ki ostanejo prijatelji s svojimi bivšimi, so morda psihopati

Lahko ostanemo prijatelji z osebo, ki smo jo nekoč strastno ljubili? To je vprašanje, ki si ga v nekem trenutku zastavi večina ljudi. Ideja sicer zveni zelo čisto in romantično, ampak vprašanje je, ali je izvedljiva in, predvsem, ali je zdrava. Znanstveniki v zadnji študiji namreč ugotavljajo, da so ljudje, ki so ostali prijatelji z bivšimi partnerji, morda celo psihopati.

V nedavni študiji, ki so jo izvedli na Oakland University in objavili v publikaciji Personality and Individual Differences, so analizirali osebnostne lastnosti 861 ljudi in njihovih razmerij v preteklosti. Udeleženci so morali odgovoriti na vprašanja o razmerjih, ki jih imajo v tem trenutku, kot tudi na vprašanje, ali so ostali prijatelji z bivšimi partnerji. Po tem so jim raziskovalci dali vprašalnik, s katerimi so poskušali opredeliti narcistične in psihopatske težnje. Glede na rezultate raziskave tisti, ki imajo osebnostne lastnosti podobne tistim, ki jih imajo psihopati, pogosteje vzdržujejo stik z bivšimi partnerji, in to zaradi več skrb vzbujajočih razlogov.

Tisti, ki ostajajo prijatelji z bivšimi partnerji, so morda psihopati.
Tisti, ki ostajajo prijatelji z bivšimi partnerji, so morda psihopati.

Psihopatija je pravzaprav oblika antisocialne osebnostne motnje. V psihologiji se termin po navadi uporablja za osebe, ki imajo osebnostne lastnosti narcisa in sadista, njihova dejanja pa izražajo sebičnost in pomanjkanje empatije. Vsi ljudje smo lahko kdaj sebični, a psihopati to pokažejo precej bolj ekstremno. Znani so tudi po tem, da izkoristijo t. i. lažni šarm in ni jim težko ohranjati stika z bivšimi partnerji še dolgo po tem, ko je razmerja že konec, saj lahko imajo koristi od tega. Glede na raziskavo še vedno na tak način dobijo denar, informacije in seks.

Psihopati vedno iščejo korist in najdejo jo tudi pri bivših partnerjih.
Psihopati vedno iščejo korist in najdejo jo tudi pri bivših partnerjih.

Še več, večina psihopatov naj bi imela tudi eno skupno lastnost: ne prenesejo ideje, da je bivši v razmerju z drugo osebo. In to je še en dober razlog, da uporabijo ves svoj šarm in prijaznost do bivših partnerjev in jih prepričajo, da ostanejo prijatelji. Na tak način je lažje, da manipulirajo in morda celo uničijo srečo druge osebe.

Dr. Paulette Sherman, psihologinja in avtorica knjige Dating from the Inside Out, opozarja, da ne smemo vseh svojih bivših dojemati kot psihopate. “Videla sem svoje stranke, ki so ostali prijatelji z bivšimi zaradi popolnoma normalnih in celo altruističnih razlogov. Ti si želijo biti najboljši prijatelji z bivšimi, uživajo v njihovi družbi in vedo, kjer so zdrave meje tovrstnega prijateljstva. V večini primerov se ne privlačijo več , oboji so v razmerjih in spoštujejo partnerje. To ni vedno najlažje, ampak se lahko zgodi in je pomembno, da ne mislimo, da so vsi bivši, ki ostanejo prijatelji, psihopati oziroma imajo tovrstne težnje.”

Bodite pozorni, kakšno je vaše prijateljstvo z vašim bivšim partnerjem.
Bodite pozorni, kakšno je vaše prijateljstvo z vašim bivšim partnerjem.

Bodite torej pozorni, kakšno prijateljstvo je med vami in vašim bivšim partnerjem. Če imate občutek, da vam je preblizu, da je preveč prijazen, ima morda še kakšne druge namene.

Dodatne Informacije

Več informacij:
sciencedirect.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!