Ljudje ne marajo kave, od nje so samo odvisni

Zadnjič posodobljeno: :

Na nemški univerzi Friedrich Schiller dokazujejo, da je pitje kava razvada odvisnosti od kofeina in ne ljubezni do okusa!

Za mnoge je pitje jutranje kave obvezen začetek dneva, večini pa ta pijača pomaga, da se lažje spopadejo z izzivi, ki jih čakajo v dnevu. Toda ali nam je kava zjutraj tako pomembna, ker jo radi pijemo ali pa smo zato ker smo pravzaprav odvisni od kofeina

V okviru študije odvisnosti od kofeina so raziskovalci testirali tiste, ki so kavo pili zelo pogosto, zmerno in redko. Dognali so, da imajo vsi močno željo po kavi, ne da bi ji bili pretirano všeč ali da bi kava povečevala zadovoljstvo, klasični znaki, ki kažejo na odvisnost.

Kot se je pričakovalo, se je izkazalo, da ima večina pivcev kaveveliko željo po tej pijači, ne pa tudi tolikšne naklonjenosti kavi.

Ti rezultati so pokazali, da imajo tisti, ki pogosto pijejo kavo, zelo močno željo po tej pijači, kljub dejstvu, da jim niti ni všeč. Tako je želja po kofeinu, postala neodvisna od želje glede pijače – so povedali avtorji študije na nemški univerzi Friedrich Schiller.

Dodali so, da to pojasnjuje tako široko in stabilno uživanje kofeinskih izdelkov po vsem svetu, saj tako kot pri drogah prekomerna uporaba povzroča zasvojenost.

via GIPHY

V svojem prispevku, objavljenem v Journal of Psychopharmacology, so raziskovalci dodali:
Glavna razlika med snovmi, ki povzročajo veliko zasvojenosti (alkohol ali kokain), in snovmi z manj zasvojenostjo (npr. Kofein) je lahko predvsem kvantitativna in ne kvalitativna, pišejo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kdaj se odprejo kina 2021: to so filmi, ki prihajajo v juniju v odprte kinodvorane po Sloveniji