fbpx

Lotus Emeya: električna limuzina z 905 konjskimi močmi

Lotus Emeya 2024

Lotus Emeya
Foto: Lotus

Ste kdaj sanjali o avtomobilu, ki bi združeval tradicijo, luksuz in moč? No, Lotus je pravkar predstavil avtomobil - Lotus Emeya, ki bi lahko izpolnil te sanje. Predstavljamo vam Lotus Emeya, avtomobil, ki ne le da je električen, ampak je tudi tako močan, da bi lahko poganjal celoten New York! In ne, to ni šala. Ta avtomobil je prva resna konkurenca Porsche Taycan.

Lotus je svoj novi paradni konj, Lotus Emeya, razkril na bleščečem dogodku v New Yorku. Ta električna limuzina s štirimi vrati je pripravljena izzvati konkurente, kot sta Tesla Model S in Porsche Taycan Turbo. Z aktivno aerodinamiko in tehnologijo na čelu je Emeya prva limuzina znamke po modelu Carlton iz 90. let prejšnjega stoletja.

Lotus Emeya
Foto: Lotus
Foto: Lotus

Aerodinamika je ključna za Emeyo. Avto se ponaša z aktivno mrežo spredaj, ki zmanjšuje upor in izboljšuje učinkovitost, ko je zaprta, ter hladi baterijo in zavore, ko je odprta. Lotus Emeya ima tudi aktivni sprednji spojler, difuzor navdihnjen z motošportom in aktivni zadnji spojler, ki maksimizira silo pritiska za vožnjo po zavitih cestah in dirkališčih. Aktivni zadnji spojler je širok 28 cm (11.0 inches) in širši za 9,9 cm (3.9 inches) od tistega na modelu Eletre, kar ustvarja neto silo pritiska 215 kg (474 pounds) pri nenavedeni hitrosti proizvajalca.

Foto: Lotus

Notranjost Lotus Emeya je osredotočena na trajnostne materiale. Lotus je prvi avtomobilski proizvajalec na svetu, ki uporablja novo vrsto preje, pridobljene iz odpadnega bombaža iz modne in oblačilne industrije. To ne le predstavlja obliko trajnostnega razkošja, ampak tudi prihrani težo v primerjavi z usnjem.

Foto: Lotus

Emeya se ponaša z baterijo kapacitete 102 kWh, ki jo je mogoče napolniti s 350 kilovati. V samo petih minutah lahko dodate 150 km (93 miles) dosega, polnjenje od 10 do 80 odstotkov pa traja 18 minut z DC hitrim polnilnikom. Z impresivnimi 905 konjskimi močmi in 985 Nm (726 pound-feet) navora lahko limuzina pospeši od 0 do 100 km/h (0-62 mph) v vsega 2,8 sekunde. Najvišja hitrost vsekolesno gnane Lotus Emeye je omejena na 256 km/h (159 mph).

“Gre za popolnoma nov Lotus, nekaj, česar še nikoli nismo videli. Gradimo na tem, kar je Lotus dosegel do danes, in ustvarili smo luksuzni avto, ki prinaša izjemne zmogljivosti za ljubitelje vožnje, zasnovan tako, da navdihuje zaupanje in navdušenje,” je povedal Ben Payne, podpredsednik skupine Lotus za oblikovanje.

Lotus Emeya ni le avtomobil, je izjava. Združuje tradicijo, inovacije in moč v enem paketu. Čeprav je Lotus še vedno dokaj nov v dobi EV, je z Emeyo postavil visoko merilo za prihodnost. In če je to znak tega, kar prihaja, potem je prihodnost avtomobilske industrije svetla in električna.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.