Mark Zuckerberg, Bill Gates, Jack Dorsey: točno toliko spanca potrebujejo uspešni poslovneži!

Zadnjič posodobljeno: :

Legendarni Ernest Hemingway je rekel: "Rad spim. Kadar sem buden, moje življenje razpade. " Toda to vsekakor ne velja za današnje poslovneže. No, vsaj ne za vse!

Tim Cook, CEO pri Applu, vsak dan vstane ob 3.45 zjutraj, da začne odgovarjati na od 700 do 800 elektronskih sporočil, ki jih v svoj nabiralnik dobi vsak dan. Spanje mu pomeni oviro in izgubo dragocenega časa, ki bi ga sicer raje porabil, da opravi vse svoje obveznosti.

Medtem ko nekateri superposlovneži in milijonarji zaradi svoje genetike ne potrebujejo več kot 3 ali 4 ure spanca na dan, preostali za nočno regeneracijo potrebujejo normalnih 8 ur.

Je spanje precenjeno? Ali morajo ljudje, ki so vpeti v upravljanje globalnih poslov, res žrtvovati svoj spanec, da bodo dovolj produktivni?

Elita, ki ne spi

Pri reviji Wall Street Journal so skovali termin “elita, ki ne potrebuje spanca” (sleepless elite) za tiste srečneže, ki so se rodili s “Thatcherjevim genom”. Gre za genetsko mutacijo, ki jo ima približno od 1 do 3 odstotkov svetovne populacije. Ta genetska mutacija je krivec, da za normalno delovanje potrebujejo bistveno manj spanca kot preostali. Medtem ko drugi Zemljani spijo, lahko oni delajo.

Med njimi je tudi ameriški predsednik in poslovnež Donald Trump, ki že več desetletij uspešno živi tako, da vsak dan le 3 ali 4 ure nameni spanju. Angela Ahrendts, vodja prodaje pri Applu, pa celo pravi, da kadar spi več kot 6 ur na dan, dobi glavobol. Njen dan se začne že ob 4.30 zjutraj.

Sergio Marchionne, generalni direktor pri Chrysler Fiatu, vstaja ob 3.30 zjutraj. Zaposleni pravijo, da dela 8 dni na teden. Indra Nooyi, generalna direktorica podjetja Pepsico, prav tako spi le od 4 do 5 ur na noč.

Marissa Mayer, generalna direktorica spletnega velikana Yahoo!, je prav tako znana po tem, da spi le 4 ure, da lahko opravi svoj 130-urni delovni teden. Vendar pa je leta 2014 zaradi hude utrujenosti, ko je delala kar 20 ur skupaj, zaradi nenačrtovanega počitka zamudila zelo pomemben sestanek z izvršnim odborom. In to je dober opomnik, da lahko življenje po nenaravnem ritmu prinese tudi neljube posledice.

Donald Trump naj bi spal le 3 do 4 ure na dan.
Donald Trump naj bi spal le od 3 do 4 ure na dan.

Motivirani asketi

Medtem ko nekateri poslovneži dosegajo neverjeten uspeh tudi brez normalne količine spanja, drugi potrebujejo svoj počitek, da lahko podaljšajo svoj delovnik.

Vizionar Elon Musk, ki je ustanovil podjetji SpaceX in Tesla, je v nekem intervjuju povedal, da njegove miselne sposobnosti drastično upadejo, če ne dobi potrebne dnevne količine spanja; v njegovem primeru je to vsaj od 6 do 6,5 ure.

Tudi ustanoviteljica časopisa Huffington Post, Arianna Huffington, ne more biti učinkovita, če ne spi vsaj 8 ur na dan. Pred leti je zaradi pomanjkanja spanja popolnoma kolapsirala, in od takrat je glasna zagovornica zdravih spalnih navad.

Jack Dorsey, generalni direktor Twitterja in podjetja Square, takole opisuje svoje jutranje navade: “Zbudim se ob 5. uri zjutraj, pol ure namenim meditaciji, 3-krat po 7 minut telovadbi, spijem kavo in potem začnem delati. Spim od 11. ure zvečer do 5. ure zjutraj. Meditacija in telovadba!”

Vizionar Elon Musk rabi vsaj od 6 do 6 in pol ur spanca.
Vizionar Elon Musk potrebuje vsaj od 6 do 6,5 ure spanca.

Uspešneži, ki spijo

Obstajajo pa tudi ljudje, ki imajo enake spalne navade kot navadni smrtniki, pa jim vseeno uspe zgraditi uspešna podjetja. Ti “običajni ljudje” ne potrebujejo dodatnega časa, da so uspešni.

Eden izmed njih je Mark Zuckerberg, oče Facebooka, ki vstaja ob 8. uri zjutraj ali celo kasneje. Tudi milijonar Jeff Bezos potrebuje 8 ur spanja na dan, in če je le mogoče, se jutranjim sestankom izogne, da lahko dan začne ob zajtrku z ženo in otroki.

Ustanovitelj Microsofta in filantropist Bill Gates poudarja, kako pomemben je 7-urni spanec, da smo lahko ustvarjalnejši. Leta 1997 je sicer priznal, da je ljubosumen na tiste, ki ne potrebujejo toliko spanja, saj imajo tako več časa za učenje, delo in igro. Vendar ga njegova potreba po spanju očitno ni ustavila na njegovi poti do uspeha.

Bill Gates zagovarja 7-urni spanec.
Bill Gates zagovarja 7-urni spanec.

Najdite svojo optimalno spalno rutino

Spalne navade so zelo različne, tudi med uspešnimi poslovneži. Dejstvo je, da manj spanja ne zagotavlja večje uspešnosti. Pomanjkanje spanja v nekaterih primerih uspeh celo ovira. Spanje je potrebno, da lahko v času, ko ste budni, počnete stvari, ki so vam ljube. Poslušajte svoje telo in se nikar ne bojujte z nenaravnim spalnim ritmom, če to slabo vpliva na vas. Najdite spalni ritem, ki bo za vas najbolj zdrav, saj boste le tako lahko najučinkovitejši in boste živeli najbolj polno življenje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Danes, 21. decembra, naj bi bil konec sveta: 5+ stvari, ki jih moraš narediti preden se vse konča