Samsung Galaxy S20, S20+ in S20 Ultra: čista revolucija

Govorice so bile resnične. Pametni telefoni Samsung Galaxy S20, S20+ in S20 Ultra so resnično razred zase.

Samsung je predstavil pametne telefone Samsung Galaxy S20, S20+ in S20 Ultra, ki se lahko pohvalijo z marsičem in povzročijo kar nekaj sivih las konkurenci, ki s svojimi izdelki morda ne bo enako drzna. Samsung je v svojo trojico nametal kar nekaj novosti in funkcij, s katerimi se bo nedvomno zabavno igrati. Preletimo dogajanje na dogodku “Unpacked” in poglejmo, kaj novega bo letos (mogoče?) pristalo v naših žepih.

Novi trojček se imenuje Galaxy S20, S20+ in S20 Ultra. Razlik med njimi je kar nekaj, pa čeprav jih na videz loči le velikost. Imajo pa tudi ogromno skupnega. Da se izognemo zmedi, bomo šli lepo po vrsti.

Dizajn

Pametni telefoni Samsung Galaxy S20 bodo tudi tokrat iz stekla in kovine, le da bo model S20 Ultra namesto aluminijastega ogrodja uporabil nerjaveče jeklo. Slednje je bolj odporno na udarce, a tudi malce težje. Sprednjo stran na vseh modelih krasi velik zaslon, ki je pri robovih še bolj “shujšal”. Modela S20 in S20+ ne bosta imela ukrivljenega zaslona na robovih, bo pa to bo vseeno obdržal S20 Ultra.

Pametni telefoni Samsung Galaxy S20, S20+ in S20 Ultra
Pametni telefoni Samsung Galaxy S20, S20+ in S20 Ultra

Zasloni

Kot rečeno bodo robovi zaslona še tanjši, zato bodo po diagonali kljub enaki velikosti ohišij kot lani, večji. Natančneje: S20 meri 15,7 centimetrov, S20+ 17 centimetrov in S20 Ultra 17,5 centimetrov. Vsi trije modeli bodo imeli enako ločljivost zaslona, 3200 x 1440. Uporabniki se zagotovo najbolj veselijo dejstva, da se bodo novi zasloni osveževali pri frekvenci 120Hz, kar je zagotovo korak v pravo smer. Ima pa zadeva vseeno malce grenak priokus, saj bo tako visoko osveževanje zaradi varčevanja z baterijo mogoče le pri ločljivosti 1080p, možnosti za 90Hz pa na žalost ni. Mogoče se to popravi v kateri od prihajajočih posodobitev?

Pametni telefon Samsung Galaxy S20 Ultra
Pametni telefon Samsung Galaxy S20 Ultra

Kamere

Tu se je Samsung zagotovo najbolj izprsil. Začnimo pri S20. Ta bo imel 4 kamere, 3 zadaj, 1 spredaj. Glavna bo ostala pri ločljivosti 12 MP, bo pa zaradi rahlo večjih pikslov proizvajala boljše rezultate pri nočni fotografiji. Da bi se slednje izboljšalo tudi pri ultra širokih posnetkih, je ultraširoka kamera svojo ločljivost zmanjšala na 12 MP (lani 16 MP). Najbolj zanimiva pa je “telefoto” kamera, ki za razliko od ostalih implementacij telefoto kamer nima optične povečave, temveč vse počne digitalno oziroma gre za hibridni zoom. Kamera ločljivosti 64 MP bo namreč proizvajala dovolj ostre fotografije, da jih bo mogoče digitalno povečati do nekje 2-krat ali 3-krat, ne da bi pri tem izgubili na ostrini. Selfi kamera bo v ločljivosti 10 MP.

Pametni telefoni Samsung Galaxy S20, S20+ in S20 Ultra
Pametni telefoni Samsung Galaxy S20, S20+ in S20 Ultra

Model S20+ se ponaša s povsem enakim četverčkom kamer, zraven pa je dodan še senzor ToF“, ki je v bistvu senzor globine za dodajanje zamegljenega ozadja. S20 Ultra iz omenjenega četvorčka obdrži le ultraširoko kamero, saj sta ostali dve naravnost nori in več kot primerni za najdražji model. Glavni senzor ima namreč ločljivost kar 108 MP. Zajete podatke bo seveda pretvoril v fotografijo velikosti 12 MP, ki bo zaradi tega veliko ostrejša. Tretja, telefoto kamera, ima ločljivost 48 MP v stilu periskopa, ki se ponaša z 10-kratno optično in kar 100-kratno digitalno povečavo. Selfi kamera bo imela ločljivost kar 40 MP.

Pa še to. Vsi trije modeli bodo kot prvi na trgu zmogli snemati videoposnetke v ločljivosti 8K/24fps.

Specifikacije

Nova linija Galaxy S20 bo nedvomno tudi tokrat med najbolj zmogljivimi. Kot smo v Evropi navajeni, bodo vsi trije modeli opremljeni s hišnim procesorjem Exynos 990 ter imeli 8 GB delovnega pomnilnika (12 GB za 5G verzijo) ter 12 GB za S20 Ultra. Prostor za shranjevanje (katerega bo moč nadgraditi prek pomnilniške kartice) bo velik spodobnih 128 GB oziroma 265 GB, medtem ko bo model S20 Ultra ponujal tudi možnost nadgradnje na 512 GB. Slednji naj bi bil tudi edini, ki bo podpiral izključno omrežje 5G, ostala dva modela pa bosta naprodaj v tako 4G kot 5G verziji. Pametni telefoni Samsung Galaxy S20 vključujejo veliko inteligentno baterijo, nudijo hitro polnjenje (25 W), Galaxy S20 Ultra pa omogoča celo superhitro polnjenje (45 W).

Brezžične slušalke Galaxy Buds+

Brezžične slušalke Samsung Galaxy Buds+
Brezžične slušalke Samsung Galaxy Buds+

Pri Samsungu so se dokončno odločili opustiti izhod za slušalke ter se povsem prepustiti brezžični prihodnosti. Temu primerno tudi letos ob prednaročilu ponujajo nove brezžične slušalke Galaxy Buds+. Slednje so pridobile dodaten mikrofon (ta bo služil čistoči glasu med pogovorom, aktivnega odstranjevanja hrupa pa slušalke ne bodo zmogle) ter dodaten notranji zvočnik (en za nizke in en za visoke tone). Najbolj opazna bo posodobitev baterije, saj bo slednja zdržala kar 11 ur, še dodatnih 11 ur pa bo mogoče dobiti pri polnjenju prek prenosne škatlice. Aplikacija Galaxy Buds+ je zdaj združljiva tudi z operacijskim sistemom iOS in prinaša neverjetno zvočno izkušnjo, ne glede na to, katero napravo uporabljate.

Partnerstvo z Netflixom

Partnerstvo med Samsungom in Netflixom prinaša večjo integracijo znanega ponudnika pretočnih vsebin v Galaxy naprave. Obljublja se izboljšana izkušnja gledanja Netflixa na Galaxy napravi, več dodatne vsebine za uporabnike ter večja integracija asistentke Bixby. Če ji bomo naročili naj predvaja Stranger Things, bo enostavno odprla Netflix in začela predvajati.

Za model Galaxy S20 bo potrebno odšteti najmanj 909 evrov, za model S20+ 1.009 evrov ter za model S20 Ultra 1.369 evrov. Naprave, ki prihajajo v kozmično sivi, nebeško modri in nebeško roza, že lahko prednaročite.

Dodatne Informacije

Več informacij:
samsung.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!