fbpx

MINI Aceman: srednji otrok v družini MINI

Član družine, ki je manjkal

Foto: BMW

MINI, znamka z dolgoletno tradicijo in nepozabnim slogom, uvaja svoj najnovejši model, MINI Aceman. Ta popolnoma električni crossover ni le nov obraz v mestu, ampak tudi tehnološko napreden in oblikovan za dinamično mestno vožnjo. Z razkošjem v majhnem paketu, MINI Aceman obljublja, da bo izpolnil pričakovanja tudi najzahtevnejših voznikov.

Na prvi pogled MINI Aceman pritegne s svojo ikonično obliko in novimi, svežimi elementi. Dolg 4.07 metra, širok 1.75 metra in visok 1.50 metra, Aceman se elegantno umesti med modela MINI Cooper in Countryman, a z izrazito lastno identiteto. Z robustno, a vseeno športno zasnovo ponuja nov pristop k dizajnu, ki kombinira zgodovinsko dediščino z modernimi elementi, kot so oktagonalna rešetka in mat črne pragove, ki dodajajo občutek robustnosti.

Foto: BMW
Srednji otrok v družini MINI

Pod pokrovom se skriva baterija s kapaciteto 54.2 kWh za model SE, ki omogoča doseg do 406 kilometrov po WLTP ciklu. Realno okoli 280 kilometrov dosega v mešanem cilku in približno 200 km na avtocesti. Električni motor z močjo 160 kW (218 KM) in navorom 330 Nm zagotavlja, da bo Aceman od 0 do 100 km/h pospešil v samo 7,1 sekunde, končna hitrost pa znaša 170 km/h. Priključno polnjenje omogoča hitrost do 95 kW, kar pomeni, da se baterija od 10 do 80% napolni v manj kot 30 minutah. Ta hitrost polnjenja je v letu 2024 nesprejemljiva saj večina konkurence polni 1/3 hitreje. S tem pa ta avtomobil ostaja le “mestni” avtomobil.

Foto: BMW


Notranjost MINI Acemana odraža minimalizem in funkcionalnost z 9,5-palčnim OLED zaslonom in MINI OS 9 operacijskim sistemom, ki podpira glasovne ukaze. Ambientalna osvetlitev in panoramska streha še dodatno pripomoreta k prijetni notranji klimi, medtem ko modularna zadnja sedežna klop omogoča prilagoditev prostora za prtljago od 300 do 1.005 litrov.


Foto: BMW
Foto: BMW

Za Acemana je značilen tudi napreden sistem asistenčnih tehnologij, ki vključuje pomoč pri vožnji in parkiranju ter digitalni ključ, ki prek pametnega telefona omogoča enostaven dostop do vozila.

Foto: BMW

MINI Aceman vstopa na trg z veliko obljubami, a s pridihom dvoma, ki se poraja iz globin avtomobilske industrije, kjer tradicija sreča inovacijo. Zasnova in umestitev v modelno paleto zagotovo navdušujeta, a ko papir preide v realnost, podatki razkrivajo zgodbo, ki bi lahko bila bolj prepričljiva.

Kljub svoji športni podobi in napredni tehnologiji, MINI Aceman prinaša pospeške, ki niso napredovali v skladu z električno revolucijo. Končna hitrost in hitrost polnjenja ostajajo na ravni, ki jo od prejšnjih generacij vozil pričakujemo, a ne od modela, ki naj bi bil nosilec zastave prihodnosti. Z maksimalno hitrostjo polnjenja 95 kW, Aceman ne dosega tehničnih mejnikov, ki jih postavljajo tekmeci kot je Tesla, kjer lahko vidimo hitrosti polnjenja do 250 kW.

Vprašanje je, ali je MINI Aceman res vreden svoje cene, če upoštevamo, da je za podoben denar mogoče dobiti vozila, ki ponujajo več na področjih zmogljivosti, tehnologije in avtonomije. S ceno, ki bi morala biti pod 40.000 evri, bi MINI lahko pritegnil širši krog kupcev, ki iščejo cenovno dostopno, a zmogljivo električno vozilo.

Zaključek torej ni tako svetel, kot bi lahko bil. MINI Aceman prinaša določene inovacije in svežino v dizajnu, a ko se podrobnosti primerjajo s konkurenco, zlasti v hitro razvijajočem se svetu električnih vozil, se zdi, da MINI še vedno išče svoj prostor, kjer bi lahko resnično zasijal. BMW skupina mora z MINI Acemanom in prihodnjimi modeli pokazati več ambicije, da bi resnično zadovoljili potrebe in pričakovanja sodobnih voznikov. A do takrat, Aceman ostaja avtomobil z mešanimi občutki, ki stoji na robu pričakovanj in realnosti..

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.