fbpx

Volkswagen ID.Code: bo ta koncept rešil znamko na kitajskem?

Volkswagen v tekmi s časom

Foto: Volkswagen

Na avto salonu v Pekingu je Volkswagen predstavil ID.Code Concept, ki ni le vpogled v prihodnost avtomobilizma, ampak tudi obupan poskus, da znamka na hitro zapre vrzel med svojimi izdelki in tehnološko naprednimi kitajskimi start-upi.

Volkswagen, nekoč prvak evropske avtomobilske industrije, se danes na kitajskem trgu sooča z resnimi izzivi. Tržna dinamika se je spremenila; kupci iščejo inovacije hitreje, kot jih Volkswagen uspe razviti. ID.Code naj bi bil odgovor na to težavo, a je že na začetku postavljen v težak položaj.

Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen

Tehnološki most med starim in novim

ID.Code ni zgolj avtomobil, temveč tehnološki eksperiment, ki naj bi Volkswagnu pomagal obdržati korak z agilnimi kitajskimi tehnološkimi start-upi. Z 3D Eyes in Smart Windows tehnologijami želi Volkswagen dokazati, da še vedno sodi v sam vrh inovativnosti, a se postavlja vprašanje – ali to zadostuje? Pojasnimo podrobneje!


No, ID.Code sicer ne ponuja kave, ampak ima nekaj, kar Volkswagen imenuje “3D Eyes” – kar naj bi pomenilo, da vas ta avto dejansko lahko gleda. Sliši se malce kot tašča, ki ne odobrava vaše zadnje življenjske odločitve, kajne? Ta vizualna čarovnija je del celotnega svetlobnega sistema, ki zna izraziti, recimo, zahvalo, ko vas pustijo v prometni vrsti. Torej, ko naslednjič zamudite na sestanek, lahko vsaj rečete, da vas je vaš avto zadržal v klepetu o vremenu. In da, ID.Code lahko prikaže vremensko napoved na svoji sprednji maski. To je kot da bi imel avto svoj Facebook profil, samo za vremenske statuse.
Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen
Ah, Smart Windows, še ena izmed tistih ‘pametnih’ funkcij, ki jih Volkswagen zliva v svoj ID.Code kot koktajl prihodnosti. Zamislite si: hodite proti svojemu avtomobilu, obteženi z nakupi, in kar naenkrat se na steklu pojavi digitalni avatar, ki vas nagovori. Ne, to ni znanstvena fantastika, to je Volkswagenova realnost!

Smart Windows niso samo okna, so vaš novi najboljši prijatelj. Prikažejo lahko vse od voščil za dobro jutro do opomnikov, da niste vzeli dežnika, medtem ko zunaj lije kot iz škafa. In če mislite, da je to vrhunec, počakajte, da avto začne z vami voditi pogovor o najnovejših dogodkih ali vam pokaže smešen meme, medtem ko čakate na semaforju. Ja, prav ste prebrali. Vaše avtomobilske šipe bi lahko kmalu postale bolj družabne od vašega lokalnega natakarja.

Jeremy Clarkson bi verjetno pripomnil, da če vaš avto začne komentirati vašo izbiro oblačil ali glasbe, smo morda šli predaleč. Ali pa, da bi bilo edino, kar bi bilo še bolj bizarno, če bi vaša šipa lahko naročila pico. In ne, na žalost še nismo tam, ampak s tehnologijo Smart Windows, kdo ve? Morda je to naslednji veliki korak za Volkswagna.

Foto: Volkswagen

Zamude, ki stanejo in silijo Volkswagen k pogledu v prepad

Volkswagen se sooča z dilemo, ki ni le tehnološke narave, ampak zadeva tudi njegov tempo uvajanja novih modelov. Prihod modela ID.2, ki je bil zamišljen kot dostopnejša električna alternativa in bi moral zamenjati Volkswagen Polo, je preložen na leto 2026. Ta zamuda postavlja ID.Code v še težji položaj, saj je kitajski trg, kjer se hitrost razvoja meri v mesecih, ne letih, za Volkswagna še posebej ključen.

Zamude pri Volkswagnu niso nič novega, vendar je tehnološki zaostanek zdaj še posebej izpostavljen. Medtem ko je ID.2 že bil predstavljen kot skoraj dokončan koncept, se pojavi vprašanje, zakaj tako dolgo traja, da model dejansko pride na ceste. Kitajski proizvajalci, znani po svoji agilnosti, lahko podobne modele postavijo na cesto izjemno hitro, kar postavlja pod vprašaj Volkswagnovo sposobnost konkurenčnega odzivanja.

Obstaja resnična zaskrbljenost, da bi Volkswagen, kljub razpoložljivi tehnologiji in razvojnih kapacitetah, potreboval skoraj desetletje, da bi takšen koncept kot je ID.Code uspešno prenesel na proizvodne linije in ceste. Ta časovna diskrepanca ni zgolj administrativna ali proizvodna težava; gre za strateški zdrs, ki bi lahko imel dolgoročne posledice za Volkswagnov položaj v globalni avtomobilski industriji, še posebej na hitro rastočem kitajskem trgu.

Dizajn, ki lovi poglede

Čeprav se ID.Code morda zdi kot vozilo prihodnosti, pa je njegov dizajn jasno usmerjen k sedanjim okusom kitajskih potrošnikov, ki cenijo drznost in inovativnost. Volkswagen je s tem modelom morda našel pravo formulo, ki bo zadovoljila tako evropske kot azijske estetske standarde.

Volkswagen ID.Code s svojo futuristično zasnovo in tehnološkimi inovacijami prinaša oblikovalski jezik, ki bi lahko postavil nove standarde v avtomobilski industriji. Z drznim, čistim dizajnom, ki vključuje “Light Cloud” in “3D Eyes”, ID.Code ne samo, da privlači poglede, ampak tudi postavlja temelje za novo dobo avtomobilskih oblik.

Moje mnenje o tem konceptu je preprosto: če bi bili prihodnji Volkswagni oblikovani v duhu ID.Code, bi se morali proizvajalci, kot je Jaguar, resno zamisliti. Volkswagen z ID.Code dokazuje, da se lahko tudi znamke, znane po svoji konzervativnejši zasnovi, preobrazijo in vodijo v smislu inovativnosti in estetike.

Foto: Volkswagen
Ko pogledamo ID.Code, se poraja vprašanje, kaj še lahko ostane blagovnim znamkam, kot je Jaguar, ki so tradicionalno zasidrane v zgodovini svojih dizajnov? Če Volkswagen, znan po svojih pragmatičnih in funkcionalnih oblikah, lahko tako drastično preobrazi svoj oblikovalski jezik, morajo tudi druge znamke razmisliti o svoji prihodnosti v industriji, ki hitro napreduje proti bolj avantgardnim in tehnološko naprednim rešitvam.

Zaključek: zadnji krik

Volkswagen ID.Code je več kot konceptni avtomobil; je zadnji poskus znamke, da si na novo izbori mesto na tehnološko naprednem kitajskem trgu. Medtem ko dizajn in tehnologija obljubljata, zamude pri razvoju drugih ključnih modelov kličejo po skrbeh. Bo ID.Code uspel premostiti tehnično vrzel ali bo zgolj opomnik na to, kako hitro se svet avtomobilizma spreminja? Ne glede na vse, Volkswagen nujno potrebuje hitrejši razvoj in učinkovitejše strategije, če želi ostati relevanten v tekmi z vedno inovativnejšimi tekmeci.


Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.