fbpx

Miti o spolnosti, v katere zelo verjetno še vedno verjamete tudi vi

Foto: envato

Tudi vi mislite, da so ti miti o spolnosti resnični?! Preverite, kaj je res…

Filmi, mediji in vaši dobri prijatelji so poskrbeli, da se vam ti miti o spolnosti še dandanes zdijo resnični. A prevedite, koliko resnice se sicer skriva za vsakim izmed njih…

Mit #1: Ob seksu porabimo veliko kalorij

Strokovnjaki ocenjujejo, da v 30 minut seksa porabimo od 85 do 150 kalorij. Dejstvo pa je, da večina seksualnih odnosov ne traja tako dolgo, temveč v povprečju med 3 do 7 minut. Vsaj po študiji v The Journal of Sexual Medicine sodeč. Če torej želite stati fit poskrbite, da se gibate tudi izven postelje in prehranjujeta kar se da zdravo.

Foto: Unsplash/Dainis Graveris

Mit #2: Seks lahko povzroči srčni napad

Študija v The American Journal of Cardiology je pokazala, da so imeli moški, ki so poročali o spolnih odnosih dvakrat na teden ali več, manjše tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni kot moški, ki so imeli spolne odnose enkrat na mesec ali manj pogosto. Verjetnost srčnega infarkta med seksom naj bi bila sicer zelo nizka. Fizični napor, ki ga večina ljudi občuti pri seksu, naj bi bil namreč podoben hoji po stopnicah.

Mit #3: Ostrige in čokolada sta afrodiziaka

Nobena študija ni dokazala učinka ostrig na spolnost. Je pa res, da vsebujejo veliko cinka, kar je dobro za zdravje sperme. Čokolada je po drugi strani povezana z nižjim krvnim tlakom in boljšim delovanjem krvnih žil, kar lahko izboljša pretok krvi v penis in tudi v ženski medenični predel, kar spodbuja vzburjenje. A to so le ugibanja, pravih raziskav na to temo ni.

Foto: Unsplash/Womanizer toys

Mit #3: moški vsakih sedem sekund pomislijo na seks

Študija iz leta 2011 v Journal of Sex Research je morda ovrgla mit, da moški mislijo le na seks. Da bi ugotovili, kolikokrat so moški (in ženske) dejansko pomislili na seks v enem dnevu, je univerza naredila ‘poskus’ v katerega je vpletla 238 študentov. Ugotovitve so pokazale, da moški razmišljajo o seksu veliko manj, kot si mislite. V povprečju so fantje zabeležili 19 misli o seksu na dan (če bi razmišljali vsakih 7 sekund bi to zneslo kar 8000 misli).  Ženske so o seksu razmišljale kar za polovico manj.

Mit #4: Ženska vedno doživi orgazem s penetracijo

Vse ženske med penetrativnim vaginalnim seksom ne doživijo orgazma. Študija iz leta 2017, objavljena v Journal of Sex and Marital Therapy, je pokazala, da je le 18,4 odstotka žensk med samo penetracijo doživi orgazem. Medtem ko je 36,6 odstotka žensk trdilo, da je za orgazem med seksom potrebna stimulacija klitorisa.

Foto: Unsplash/Thiago Reboucas

Mit #5: Seks lahko vpliva na športno uspešnost

O tej teoriji se razpravlja že vrsto let, zato trenerji pogosto naročijo svojim varovancem, naj se vzdržijo spolnih odnosov pred velikimi tekmovanji. Vendar pa študija iz leta 2016 v reviji Frontiers in Physiology kaže, da ima seks majhen vpliv na atletsko uspešnost. V resnici naj bi bil njegov učinek celo pozitiven.

Mit #6: Seks lahko pri nosečnici sproži porod

Spolnost v obdobju tik pred porodom naj, po raziskavah sodeč, ne bi pospešila poroda, temveč bi ga lahko v nekaterih primerih celo odložila. Študija iz leta 2006, objavljena v Obstetrics & Gynecology, ki so jo opravili raziskovalci Medicinskega centra Univerze Ohio je ugotovila, da so ženske praviloma donosile kasneje. Tiste, ki so bile spolno aktivne v zadnjih treh tednih nosečnosti, so namreč v povprečju nosile svoje otroke 39,9 tedna v primerjavi z 39,3 tedna pri ženskah, ki niso imele spolnih odnosov.

Foto: Unsplash/Annie Spratt

Mit #7: Ženske potrebujejo več časa, da se vzburijo kot moški

Izkazalo se je, da glede na študijo iz leta 2007, objavljeno v The Journal of Sexual Medicine, ni prave razlike v času.  Raziskovalci so s toplotnim slikanjem izmerili pretok krvi v genitalije v skupini 28 moških in 30 žensk, ki so si ogledovali šaljive, nevtralne ali erotične posnetke. Ugotovili so, da je bil čas vzburjenja po ogledu erotičnih posnetkov pri obeh spolih enak.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.