Modra zgodba, ki bi si jo moral prebrati vsak – zapomnili si jo boste za celo življenje!

V življenju je prostor za velike in še za tako majhne stvari, če za njih najdete čas in prostor v sebi.

Kadar se vam zgodi, da izgubljate kontrolo nad življenjem, kadar imate občutek, da je dan prekratek, pomislite na velik kozarec kislih kumaric in se spomnite te zgodbe.

Profesor je stal v predavalnici in čakal študente, da prične predavanje iz filozofije. Za seboj je skrival nekaj predmetov.

Ko se je predavanje pričelo, je brez besed pred sebe dvignil velik prazen kozarec, v katerem so bile prej kisle kumarice, ga položil na kateder in ga napolnil z žogicami za tenis.

Nato je vprašal študente, ali je kozarec poln. Strinjali so se, da je. Za tem je profesor vzel škatlo, polno kamenčkov in jih počasi sipal v kozarec, ki ga je rahlo pretresal. Kamenčki so se odkotalili v prazne prostore med žogicami.

Spet je vprašal študente, ali je kozarec poln in odgovorili so, da je.

Naslednja škatla, ki jo je profesor vzel, je bila polna peska. Ko ga je sipal v kozarec, je pesek zapolnil še vse preostale prazne kotičke med žogicami in kamenčki. Še enkrat je vprašal študente, ali je kozarec poln. Nejevoljno so odgovorili, da je.

Tedaj je profesor izpod katedra vzel dve skodelici, polni kave, in ju zlival v kozarec. Kava je namočila pesek. Študenti so se smejali.

“Sedaj,” je rekel profesor, medtem ko je smeh pojenjal, “želim, da si predstavljate, da ta kozarec predstavlja vaše življenje. Žogice za tenis so pomembne stvari v vašem življenju – vaša družina, vaši otroci, vaše zdravje in stvari, ki se jim predajate. To so tiste stvari, s katerimi bi življenje bilo še zmeraj izpolnjeno, če bi vse drugo izginilo!

Kamenčki predstavljajo druge stvari, ki so za vas pomembne – vašo službo, vašo hišo, vaš avto. Pesek pa predstavlja ostale stvari. Tiste male stvari. Če napolnite kozarec s peskom, v njem ni več prostora za žogice in za kamenčke.

Enako je v vašem življenju. Če porabite ves svoj čas in energijo za male stvari, nikoli ne boste imeli mesta in časa za pomembne stvari.

Skrbite za stvari, ki so ključne za vašo srečo! Igrajte se s svojimi otroki. Poiščite čas za svoje fizično in duhovno zdravje. Peljite partnerja na večerjo. Obiščite starše. Obnašajte se, kot da imate spet 18 let.

Vedno bo čas za čiščenje hiše in popravila. Najprej poskrbite za teniške žogice – stvari, ki so za vas resnično pomembne. Določite svoje prioritete. Vse ostalo je pesek.”

Ena od študentk je dvignila roko in vprašala: “In kaj predstavlja kava?” Profesor se je zasmejal. “Všeč mi je, da ste to vprašali! Kavo vlivam v kozarec zato, da bi vam pokazal, da ne glede na to, da morda mislite, da je vaše življenje že polno, je v njem še vedno prostor za skodelico kave s prijatelji!”

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ena stvar, po kateri boste vedno prepoznali manipulatorja: to je njihova strupena igra, v kateri vedno zmagajo