Foto: yalom.com

Modrosti velikega psihiatra Irvina Yalome: “Samo povprečni ljudje so polni samozavesti!”

"Brez strahu, življenje ima moč, da nas vedno pripelje k izhodišču, ker smo vsi v istem čolnu." - Irvin Yalom

89-letni Irvin D. Yalom je znan ameriški psihoterapevt humanistične in eksistencialistične usmeritve, psihiater in pisatelj. Ponujamo vam odlomke in citate iz nekaterih njegovih najbolj priljubljenih knjig, kot so When Nietzsche Wept (Ko je Nietzsche jokal), The Schopenhauer cure (Schopenhauerjevo zdravljenje), Lying on the couch (Ležanje na kavču), The Spinoza Problem (Problem Spinoze) in druge.

Nihče še nikoli ni naredil ničesar vzvišenega za drugega. Vsa dejanja so usmerjena v vas, vsa ljubezen je ljubezen do sebe. Potopite se globlje in spoznali boste, da drugih ne ljubite. Tisto, kar imate radi, so prijetni občutki, ki jih takšna ljubezen ustvarja v vas!

Kako si razlagate, da so nekateri ljudje polni samozavesti? Vprašajte se, kdo so ti ljudje, ki so samozavestni, vedno veseli in umirjeni. Takšni so samo ljudje brez vizije, preprosti ljudje in otroci. Obup je cena, ki jo človek plača za svojo samozavest. Inteligenten človek ni vedno prepričan, kaj počne in kaj govori. Pametni ljudje se vedno sprašujejo.

Samo ranjeni zdravilec lahko resnično ozdravi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irvin D. Yalom (@irvindyalom)

Vsaka oseba se mora odločiti, koliko resnice lahko prenese.

Z velike višine je vsaka tragedija videti manj tragična.

Življenje je iskra svetlobe med dvema prazninama – temo pred rojstvom in temo smrti.

Ne rojevajte otrok, dokler niste pripravljeni biti ustvarjalci in ustvarjati ustvarjalce. Napačno je, če rojevate otroke iz potrebe, da si zapolnite osamljenost, da ustvarjate kopije sebe ali da si zagotovite namen. Napačno je iskati nesmrtnost s sejanjem semena v prihodnost, kot da bo to ohranilo vašo zavest.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irvin D. Yalom (@irvindyalom)

Človekov duh je stkan iz njegovih odločitev.

Sanjam o ljubezni, ki je nekaj več kot želja dveh ljudi, da bi si lastila drug drugega.

Ko osebo, ki ima redke talente, prisilite, da opravlja samo koristno delo, je to kot bi uporabili drago in nežno okrašeno vazo za kuhinjski lonec.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Znanstveno dokazano: osebe, ki imajo sestro, so srečnejše!