fbpx

Mojster Janez

Kdaj se je začela fascinacija nad srednjim vekom?Leto 2000 je bilo Prešernovo leto ob njegovi 200-letnici rojstva. Moja ljubezen do starin in sentimentalna navezanost nanje sta mi dali zamisel tiskanja na star način. Izdelal sem majhno stiskalnico, na kateri sem odtisnil Zdravljico, kot je bila ...

Kdaj se je začela fascinacija nad srednjim vekom?
Leto 2000 je bilo Prešernovo leto ob njegovi 200-letnici rojstva. Moja ljubezen do starin in sentimentalna navezanost nanje sta mi dali zamisel tiskanja na star način. Izdelal sem majhno stiskalnico, na kateri sem odtisnil Zdravljico, kot je bila napisana v originalu. Zaradi velikega zanimanja sem v mesecu dni iz starega hrasta cerkvenih zvonov stiskalnico prirediti tako, da je bila primerna za tiskanje večjih količin in je bila med samim procesom tiskanja lahko na ogled ljudem.

Od kod informacije o takratnem načinu življenja?

Imam veliko zbirko knjig, ki so povezane s knjigoveštvom, tiskarstvom in izdelavo papirja ter z zgodovino starega časa. Pazljivo študiranje te literature in obiskovanje srednjeveških dnevov po Evropi me je seznanilo z načinom življenja takratnih prebivalcev. Tako me je moja pot zanesla v Berlin, Milano, Genevo (???Ženevo ali Genovo), Stuttgart, London, po poteh Trubarja …

Katero prireditev si je najbolje ogledati, če želimo doživeti čim bolj pristen srednji vek?

Fresach oz. Brežnje je manjše mestece v Avstriji. Na mestnem vhodu zamenjamo evre za novce, ki so plačilno sredstvo v vseh trgovinah in gostilnah v času festivala. Gostinci strežejo jedačo in pijačo, kot so jo nekoč: v lončenih posodah in kelihih, ni vilic, saj so uporabljali zgolj nože, v pepelnikih je pesek, povsod je slama, … Mestno glavarstvo ima svojo sejo na javnem mestu v srednjeveški maniri. V mestu zvečer izklopijo elektriko, tako da mesto razsvetljujejo na način, kot so ga nekoč: z baklami, odprtimi ognji, petrolejkami … Vsi prebivalci se pridružijo festivalu in nosijo srednjeveška oblačila. Vse mesto (za)živi srednjeveško življenje.

Kako prideš do svojih kostumov in srednjeveških artefaktov?

Veliko stvari se lahko izdela. Največ težav nam povzročajo obuvala, saj smo imeli že primere, ko se je posameznik zelo potrudil s svojim kostumom, a ga je na koncu okronal s športnimi copati Adidas na nogah. Najbolj preprosto oblačilo ima oproda. Iz bele tkanine naredimo tuniko, opasamo si širok pas, pripnemo lesen meč z mečnico in dva mošnjička: enega za novce in enega za sol, ko nam le-te zmanjka v glavi.

Kje te lahko srečamo in spoznamo tvoje delo?

Vsako leto sem v grajski tiskarni na Blejskem gradu, kjer si lahko sami za spomin odtisnete motiv gradu s svojim imenom, ki mu bom dodal suhi žig in vroči pečat ter datum. Če niste z Bleda, se lahko s svojo potujočo tiskarno ustavim na kakšni prireditvi v vaši okolici. Na srednjeveškem sejmu vam bom prikazal proces pridelave papirja, srednjeveškega tiska in knjigoveštva, potekale bodo kaligrafske delavnice, morda pa se boste lahko pomerili v lokostrelstvu …

Srednjeveški dnevi pri nas pa so …
v Škofji Loki, Kamniku in Predjamskem gradu. Želim si le, da bi organizatorji posvečali več pozornosti podrobnostim in dovolili čim več ljudem, da se predstavijo, četudi opravljajo isto obrt. Trije lončarji niso bili nikoli odveč, saj nikoli ne veš, kje se bo razbil kakšen “glaž”.

Se lahko pridružimo srednjeveškim dnevom tudi kako drugače kot zgolj gledalci?

Seveda. Vsak sodelujoči na srednjeveških dnevih si mora izbrati lik. Opremo si morate priskrbeti sami, ki mora biti v skladu s tem, kar predstavljamo. Navežete stik s skupinami, ki se s tem ukvarjamo: Igralska skupina Gašperja Lambergerja, Kaja in Grom, Viteška skupina v Kočevju, Vitezi okrogle mize Janeza Kamniškega, skupina Lonca in mnoge druge. Vsi vam bomo z veseljem pomagali. 

Koliko pri svojem delu spoštuješ zgodovinska dejstva?
Nikoli nismo želeli do podrobnosti obuditi tega načina življenja. Krutosti tega časa ne želimo prikazovati v imenu avtentičnosti. Radi bi čim bolj ujeli duh tega časa, saj želimo ljudem pričarati prijetno doživetje.

Imaš kakšno novodobno razvado?
Največja razvada je navigacijski sistem Garmin. Res deluje, saj me na mojih potovanjih in gostovanjih pripelje od vrat do vrat. Tudi mobilni telefon imam, a mi ne zazvoni, temveč mi petelin zapoje.

Dodatne Informacije

Janez Rozman

"Tudi mobilni telefon imam, a mi ne zazvoni, temveč mi petelin zapoje."

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.