Najbolj preprosti načini kako do glasbe v Instagram zgodbah t.i. Instagram stories

Te zanima, kako na izjemno enostaven način do glasbe v Instagram zgodbah?

Video brez glasbe je približno tako kot nemi film. In tega so se že na začetku filmske zgodovine zavedali filmarji, ki so nemi film hitro pričeli podlagati z živo glasbeno spremljavo. Predvsem zaradi dejstva, da v kolikor sliko podložimo s primerno glasbo, lahko pripoved dvignemo na popolnoma nov nivo. Instagram ni zanimiv le zaradi fotografij, pač pa v zadnjem obdobju prednjačijo video zgodbe, ki jih uporabniki ustvarjajo v okviru Instagram zgodb oziroma “Instagram Stories”. A kaj, ko v Sloveniji funkcije “Music” v okviru zavihka “Labels” za dodajanje glasbe v tovrstne video posnetke enostavno ni na razpolago. Poglejmo, ali obstaja preprost načini, kako do glasbe v Instagram zgodbah.

Instagram zgodbe so središče sveta. Vsi jih gledamo, občasno pa tudi ustvarjamo svoje vtise in delimo, kaj doživljamo. Če bi temu lahko dodali primerno glasbeno podlago, bi tovrstna doživetja lahko dvignili na popolnoma nov nivo. A kaj, ko v Sloveniji, zaradi zapletenega sistema avtorskih pravic, video zgodb zelo verjetno nikoli ne bomo mogli podložiti z enostavno funkcijo v oznakah – “Music” – v Instagramu. Slovenija je namreč tako zelo majhen trg, da bi implementacija pravic predstavljala preveliko izgubo oziroma napor tako za pravnike kot razvijalce aplikacije Instagram. Zato smo uporabniki oziroma ustvarjalci prepuščeni iskanju načinov, kako glasbo z malo truda spraviti v t.i. Instagram Stories. Seveda to zahteva nekaj kreativnosti in v tem zapisu delimo kakšni so možni načini.

Instagram Stories - Music
Funkcijo Music je Instagram predstavil 28. junija 2018. Z namenom, da bi 450 milijonom uporabnikom, ki uporabljajo Instagram prav vsak dan dali novo orodje za kreativnost. Zaradi sistema zaščite avtorskih pravic pa ta funkcija najverjetneje nikoli ne bo dostopna v Sloveniji.

V tem zapisu predstavljamo načine, s katerimi boste hitro in učinkovito vključili glasbo v svoje video stvaritve in jih nato brez kakršnih koli zapletov objavili v zgodbah. Hkrati bomo razkrinkali nekatere mite, da je do ikone “Music” v aplikaciji Instagram enostavno priti le z nekaj kliki. Slednji so velikokrat izguba časa in so morebiti delovali v preteklosti. A kaj, ko gre razvoj hitro naprej in se tovrstne sistemske luknje zaprejo izjemno hitro.

Opozarjamo tudi, da namen tega zapisa ni spodbujanje h kršitvam avtorskih pravic. Nad glasbo, ki jo boste vključili v vaše video zgodbe, morate imeti zagotovljene vse pravice. Če se z Instagramom ukvarjate profesionalno ali imate Instagram račun za podjetje vsekakor priporočamo uporabo servica Artlist.io, kjer lahko preko spodnje povezave pridobite poceni letno naročnino (199 usd) na zelo dober avtorski izbor glasbe.

Mit 1: do ikone Music v Instagram “stickers” z VPN povezavo

Instagram Music Label
Instagram Music Label

Vsem, ki veliko potujemo po svetu se je že pripetilo, da smo ob potovanju v ZDA ali UK v okviru “sticker” možnosti avtomatično dobili tudi ikono za dodajanje glasbe “Music”. Tudi zato je dolgo obstajala možnost, da se da Instagram prelisičiti z enostavnim vklopom VPN aplikacije na telefonu in izbiro države, v kateri je funkcija “Music” na voljo. Postopek vseeno ni bil enostaven. Aplikacijo Instagram je bilo potrebno najprej odstranit in jo potem znova naložiti. A kljub temu si do tovrstne funkcije lahko prišel v nekaj korakih. Na žalost je v večini primerov funkcija “Music” po nekaj dnevih uporabe čudežno izginila. Zato ta opcija ni bila trajna rešitev. Zdi se, da ta trik v zadnjem času ne deluje in je le še mit.

Počnite to kot profesionalci – vplivneži – instagramerji

Vedno posnemite storije s sistemsko aplikacijo telefona

via GIPHY

Večina pravih ustvarjalcev vsebin na Instagramu svoje video zgodbe ustvarja s sistemsko aplikacijo za snemanje videa in fotografij, ki jo imajo prednaloženo v svojem telefonu. Poenostavlejno to pomeni, da najprej posnamete video z aplikacijo, ki omogoča, da izberete boljšo resolucijo posnetega videoposnetka, kar pri snemanju z aplikacijo Instagram ni mogoče. S tem tako zagotovite boljšo kvaliteto video posnetka. Pri tem je treba paziti, saj resolucija kot je 4K velikokrat ni programsko stabilizirana. Nujno je torej dobro poznavanje zmogljivosti vašega pametnega telefona. Hkrati pa aplikacija, ki je sistemska vašemu telefonu omogoča trike, ki jih Instagram ne ponuja – kot na primer posnetki v počasnem gibanju ali časovniki oziroma t.i. time lapse. Slednji so lahko velikokrat mnogo bolj zanimivi, hkrati pa se na njih lepo prilega glasbena podlaga. Večina sistemskih aplikacij omogoča urejanje videoposnetekov kot je krajšanje ali obrezovanje, zato jih običajno omogočajo, da lahko video posnetku dodate glasbo.

  • Video posnetke posnemite s sistemsko aplikacijo svojega telefona.
  • Izberite najboljšo resolucijo za zajem, minimalno 1080p.
  • Če je mogoče, lahko že s sistemsko aplikacijo video uredite in podložite z glasbo, zato najprej preverite kakšen urejevalnik ima vaš telefon. Če aplikacija omogoča, da izberete glasbo iz knjižnice vaše glasbe, je to en najhitrejših načinov za dodajanje glasbe v vaš “Story”.

Način 1: Glasba iz ozadja YouTube Music in SoundCloud

Youtube Music je dosegljiv tudi v Sloveniji!
Youtube Music je dosegljiv tudi v Sloveniji!

Če storije snemate z Instagram aplikacijo, vas bo razveselilo, da je Instagram pustil odprta vrata za predvajanje glasbe v ozadju. To pomeni, da aplikacija ob pričetku snemanja zgodbe Instagram  – ne ustavi predvajanja glasbe iz aplikacij Youtube Music in SoundCloud, ki se predvaja v ozadju. Medtem ko bo vaš sistemski fotoaparat – torej aplikacija za fotografiranje in snemanje na vašem telefonu – glasbo prenehala predvajati, v trenutku, ko boste pričeli snemati. Torej, če začnete snemati z Instagram aplikacijo to pomeni, da boste zajeli zvok, ki jo bo v ozadju predvajala aplikacija YouTube Music ali Soundcloud. Na ta način boste zajeli zvok iz vaših zvočnikov, ki ga boste posneli preko mikrofona pametnega telefona. Seveda to ni najboljša možnost, a mnogi ne bodo opazili prav nikakršne razlike. Zato je to zagotovo eden najlažjih načinov, kako do glasbe v video zgodbah. Za vse ostale načine se boste morali poigrati z aplikacijami, kar pa je časovno bolj zamudno.

Način 2: Aplikacija Storybeat

Aplikacija StoryBeat
Aplikacija StoryBeat

Posneli ste odličen kader in v mislih vam odzvanja točno določena pesem. Aplikacija Storybeat omogoča uvoz videoposnetkov, ki mu boste dodali glasbeno podlago iz obsežne glasbene knjižnice. Video lahko nato izvozite direktno v Instagram stories. Aplikacija je ob ogledu krajšega oglasa brezplačna. Gre za enega najpreprostejših načinov, kako story opremiti z glasbo.

Način 3: Aplikacije za združevanje in urejanje posnetih kadrov ter dodajanje glasbe – video “edit” aplikacije

via GIPHY

Če ste se odločili, da boste Instagram zgodbe ustvarjali profesionalno oziroma na višjem nivoju od ostalih, potem boste morali poseči po aplikacijah, ki omogočajo urejanje video posnetkov in podpirajo ustvarjanje za Instagram. Tokrat bomo izpostavili le nekaj tistih, ki jih štejemo med najboljše.

1. Quick by GoPro

GoPro je znan po odličnih akcijskih kamerah, zato že dlje časa ustvarja aplikacije za hitro in celo polavtomatično urejanje video posnetkov. Med vsemi brezplačnimi aplikacijami je prav Quick ena tistih, ki praktično čudežno hitro iz nekaj krajših posnetkov pripravi video. Seveda ga lahko opremite z glasbo, ki je v vašem telefonu (glasbene datoteke). Pritisnete gumb in počakate, da se zgodi čarovnija.

2. Action Director

Action Director je ena najbolj priljubljenih aplikacij za urejanje videov na osebnih računalnikih, a je voljo tudi za Android. Omogoča osnovne funkcije za urejanje videa. Video posnetke lahko uvozite in dodajanje lastno glasbo, obrežete in režete, dodajate besedila, upočasnite oziroma pohitrite video,… Je ena redkih aplikacij za urejanje videov, ki podpira tudi 4K video. Veseli nas, da jo razvijalci redno posodabljajo in dodajajo nove funkcionalne uporabnosti. Aplikacija ni brezplačna, lahko pa jo brezplačno preizkusite!

3. VivaVideo

VivaVideo je ena izmed izjemno priljubljenih aplikacij za urejanje videov. Še posebej dobro deluje pri kratkih posnetkih, ki jih pripravljate za družabna omrežja. Vključuje več kot 200 video filtrov in različne druge učinke, možnost vnosa besedila ter podporo za hitro in počasno predvajanje. VivaVideo ima brezplačno različico, ki vsebuje vodni žig in časovno omejitev za posamezen video. Te omejitve lahko odstranite z nakupom različice pro.

4. Adobe Rush

Adobe je znan po orodju Adobe Premiere, vendar v zadnjem času poskuša narediti preskok tudi na področju video urejevalnikov za pametne telefone. Zadnji izdelek je Rush, ki vsekakor obeta in omogoča res velik nabor možnosti za video montažo. Če ste naročnik Adobe, program dobite v paketu z ostalimi programi. Kar je več kot odlično. Obstaja tudi povezava v oblaku, preko katere lahko nadaljujete z urejanjem videa v Adobe Premiere in video tam tudi dokončate.

To so trenutne možnosti za slovenske uporabnike Instagrama pri dodajanju glasbe v Instagram zgodbe. Vsekakor poskrbite za svoje avtorske pravice in pravice ustvarjalcev. Zato svetujemo uporabo enega od plačljivih servisov za glasbo. Nam najljubša in tudi med najcenejšimi je knjižnica glasbe Artlist.io.

Upamo, da vam je zapis pomagal pri vašem kreativnem ustvarjanju. Če pa poznate koga, ki bi mu ti nasveti lahko koristili, se priporočamo za priporočilo in delitev. Seveda tudi za kakšen lajk!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najslabše poroke vseh časov: neokusno in neprimerno?