fbpx

Najbolj primeren čas za nosečnost: pozimi ali poleti?

Mnenja izkušenih mamic

Foto: envato

Včasih se nosečnost zgodi povsem spontano, spet drugi jo skrbno načrtujejo. Nekatere bodoče mamice vzamejo v zakup prav vse dejavnike, tudi letne čase. Tako so lahko poletne nosečnosti precej neprijetne, sploh ob visokih dnevnih temperaturah in velikem trebuščku, spet druge tožijo nad težavo, ki jih doleti prav v času zimskih praznikov.

Na portalu Reddit so izkušene mamice povprašali, kdaj odsvetujejo nosečnost. To seveda ni enostavno vprašanje, saj devet mesecev predstavlja kar velik del leta, zato se številnim vremenskim in temperaturnim ekstremom ni mogoče izogniti. Kljub temu je bil najpogostejši nasvet, ki so ga mamice navedle ta, da se, če je le mogoče, izognite prazničnim decembrskim dnem in zgodnji nosečnosti. Po mnenju številnih mam in nosečnic ni hujšega, kot obdobje slabosti ter polna miza prazničnih dobrot pred vami.

Poleti ali pozimi?

Zima prinaša sezono prehladov in virusnih obolenj, za katere so nosečnice še prav posebej ranljive. Imunski sistem namreč v času nosečnosti nekoliko pade, zato je možnost za okužbe verjetnejša. Po drugi strani pa so temperature pozimi prijetnejše kot poleti, medtem ko je nosečnicam zaradi hormonskih sprememb že tako ali tako bolj vroče kot ostalim. V tem primeru se priporočajo lahkotna oblačila in zadrževanje v senci ter uživanje zadostne količine tekočine. V vročih poletnih dneh se splača vstati dovolj zgodaj in se odpraviti na jutranji sprehod preden se spusti vročina, prav tako so prijetne temperature tudi pozno popoldan.

Foto: Unsplash/Jonathan Borba

Turobno zimsko vreme in krajši dnevi lahko vplivajo tudi na pojav sezonske motnje razpoloženja. Slednja bo še dodatno vplivala na hormonske spremembe in samo počutje. A z nekaj svežega zraka lahko omilite tudi to, le dovolj toplo se oblecite. Izberite partnerjevo jakno, ki je nekoliko večja in vam bo omogočila, ad boste zaščitili tudi vaš trebušček. Na voljo so tudi zimske bunde za nosečnice, ki jih je mogoče kasneje uporabljati tudi ob nošnjo nosilke.

V zimskih in jesenskih mesecih je velika verjetnost, da ne boste zadostili potrebam po D vitaminu. Prav zato se priporoča, da si priskrbite prehranska dopolnila z vitaminom D. Poleti to ne bo problem, zato pa ne pozabite na zadostno količino tekočine in primerno zaščito pred soncem. Tudi gibanje je lahko v zimskih mesecih oteženo, medtem ko se poleti lahko podate na sprehod, pa lahko tudi pozimi, če vam do sprehodov ni kaj dosti, izbirate med različnimi vadbami za nosečnice ali zaplavate v bazenu.

Foto: Unsplash/John Looy

Jutranja slabost v času praznikov?

Za konec pa še problem, ki so ga izpostavile mamice na Redditu. Jutranja slabost v prvem trimesečju ni omejena le na jutra in lahko povzroči nemalo težav. Zato je fino, da si privoščite dovolj svežega sadja in zelenjave ter se držite pet obrokov dnevno. Če vam je vsaj malo do zajtrka, poskrbite, da bo hranilen. Tako vas bo napolnil z energijo za lep del dneva. Pri tem naj vam bodo v pomoč bodoči očetje, ki se lahko izkažejo ter vas razvajajo z okusnimi zajtrki. V prazničnem času obložena miza lahko poveča že tako prisotno slabost, zato je dobro, da bližnjim že prej zaupate veselo novico in poskrbite, da vas bodo vsi razvajali kar se le da.

Vsak letni čas ima svoje prednosti in slabosti. Nosečnosti pa se pogosto ne da kaj dosti planirati. Prepustite se toku in uživajte v tem, kar vam prinese življenje. Predvsem pa v tem, kar vam bo prineslo novo življenje, ki raste v vas.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!